Helyi közélet

2012.03.05. 15:00

Tűzveszélyre figyelmeztet a megyei kataszrófavédelmi igazgatóság

Borsod-Abaúj-Zemplén - Fontos a vassárnap elrendelt megyei tűzgyújtási tilalom betartása.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Fontos a vassárnap elrendelt megyei tűzgyújtási tilalom betartása.

Az egyre melegedő idő, a napsütés, a szél várhatóan további száradást idéz elő, növelve ezzel a szabadban előfordulható tüzek esélyét. A nagyobb környezetvédelmi (légszennyezési) kárral járó tűzesetek megelőzése érdekében a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság felhívja minden erdőben, mezőn, réten járó, kiskertben dolgozó állampolgár figyelmét, hogy a szabadban történő tűzgyújtás szabályait fokozottan tartsa be. Az avar- és kerti hulladékok égetésére vonatkozóan mindenki tájékozódjon a helyi települési önkormányzat rendeleteiben előírtakról, de ezen túlmenően alapvető tűzvédelmi követelmény, hogy az égetést csak nappal, szélcsendes időben és állandó felügyelet mellett lehet végezni úgy, hogy a tűz esetleges továbbterjedéséhez szükséges oltóanyagokat, készülékeket, eszközöket készenlétben tartjuk.

Egyéb nyílttéri égetéseket a 306/2010. (XII. 23.) Kormányrendelet szabályozza, mely szerint: „Hulladékok nyílt téri, illetőleg háztartási tüzelőberendezésben történő égetése tilos.” és „A települési önkormányzat jegyzője ellenőrzi az avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó levegővédelmi követelmények betartását,” valamint „A települési önkormányzat jegyzője a hatáskörébe tartozó légzennyezővel szemben…meghatározott kibocsátási határtérték túllépése esetén bírságot szab ki.” Itt is követelmény, hogy a helyszínen az oltáshoz szükséges személyi (létszám, stb.) és technikai (oltóeszköz, oltókészülék, stb.) feltételeket egyaránt biztosítani kell. Az előzőek hiányában ne gyújtsanak tüzet.

Ezen előírások betartása a társadalom, és az egyének érdeke is, hiszen a tűzvédelmi előírások be nem tartásával okozott tűzeset nemcsak polgári jogi, illetve büntetőjogi felelősséggel, hanem a többször módosított 1996.évi XXXI. törvény által hatályba léptetett tűzvédelmi törvényben rögzítettek alapján a katasztrófavédelmi igazgatóság által kiszabható tűzvédelmi bírsággal is járhat.

Tudatában kell, hogy legyen mindenkinek, hogy a felelőtlenül előidézett és a településektől távol lévő tüzek oltására kivonuló tűzoltóság nélkül a város – és minden védett település – csökkentett védelmi szintje miatt az ott lakók és dolgozók mentésének esélye, lehetősége csökken. Aki tehát meggondolatlanul tüzet okoz saját családját, hozzátartozóit és környezetét veszélyezteti. Vasárnap óta egyébként Borsod-Abaúj-Zemplén megye területén tűzgyújtási tilalom van érvényben.

ÉM-SZB


Borsod-Abaúj-Zemplén megye - A tarlótüzek lakóházakat, veszélyeztettek, de járművek is elégtek a gazégetők miatt.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság javaslatára a megye egész területére tűtgyújtási tilalmat rendelt el a megyei kormányhivatal erdészeti igazgasága.

Kazincbarcika – Azonnali hatállyal általános tűzgyújtási tilalmat rendelt a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Erdészeti Igazgatósága.

Miskolc, 2012. március 3., szombat (MTI) - Összesen hetvenkét alkalommal vonultak szombaton 18 óráig a tűzoltók szárazfű-tüzekhez Borsod-Abaúj-Zemplén megyében - mondta a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője az MTI-nek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában