Helyi közélet

2012.03.19. 11:55

Rendhagyó megemlékezés a Kósban

Miskolc - Rendhagyó módon tartotta ’48-as megemlékezését a Kós Károly Építőipari Szakközépiskola.

Miskolc - Rendhagyó módon tartotta ’48-as megemlékezését a Kós Károly Építőipari Szakközépiskola.Általános tapasztalat, hogy az egy órás megemlékező műsort kisebb-nagyobb figyelemmel végig hallgató diák nem kerül igazán közel az ünnep valódi tartalmához, nem születik meg szívében a méltóságteljes emlékezés élménye. Ezért döntött úgy a Kós Szakközépiskola humán munkaközössége karöltve az osztályfőnökökkel, hogy idén más megemlékezési módszert választanak tanulóik számára.

Már két héttel március 15. előtt meghirdették a programokat: osztályterem díszítési versenyt írtak ki, és évfolyamonkénti műveltségi vetélkedőt a forradalmi események ismeretéből. A verseny keretében osztályonként öt fős csapatnak kellett felkészülnie a történelem vonatkozó adataiból, másik 2-3 fős csapatnak powerpointos előadást kellett készítenie egy a forradalomhoz kapcsolódó témából, és egy tanulónak egy témába vágó verset kellett megtanulnia, míg a többiek a kreatív díszítésben jeleskedhettek.

Az osztályok lelkesen készültek, voltak, akik állandó osztályterem hiányában az iskola auláját öltöztették ünnepi díszbe. A termek elbírálására március 13-án került sor, a verseny nyertese a 12. B osztály (of.: Pólik Mária) lett. De különdíjat kaptak olyan különlegességért a 11. E osztály diákjai, mint a süteményből megformázott Magyarország térkép és az ehető kokárda (fogpiszkálóra tűzött eper- banán-kiwi szelet).

A műveltségi verseny március 14-én zajlott a nemzeti színekbe öltözött tornateremben, és óráról órára változott a közönség, évfolyamonként gyűltek össze a kósos diákok, hogy a tanáraikból álló zsűri előtt tegyenek tanúbizonyosságot felkészültségükről. A powerpointos előadásokban olyan érdekességek is előkerültek, mint a nők szerepe a ’48-as eseményekben, divat a korszakban, anekdoták az 1848. március 15-i Bánk bán előadásról, amellett, hogy részletesen bemutatták a forradalom és szabadságharc kiemelkedő alakjait, helyszíneit. A szavalatok néha művészi színvonalon, néha akadozva csendültek fel, sőt olyan versenyző is volt, aki rappelve, free stylban adta elő mondandóját, egy azonban közös volt bennük: a lelkesedés.

A nap végére tetőzött az izgalom, az osztályok képviselői reménykedve várták az évfolyamonkénti győztesek kihirdetését, hiszen hatalmas tortákkal honorálták a győztesek munkáját.

Az eredmény: a 9. évfolyamon első helyezett a 9. D osztály (of: Barnáné Szilágyi Judit), 10. évfolyam: 10. A (of.: Schweickhardtné Gallai Judit), 11. évfolyam: 11. E osztály (of.: Zielem Rita), és végül a 12. évfolyamon a 12. E osztály (of.: dr.Kondrákné Hódi Laura). A technikusi évfolyamok számára nem volt kötelező a versenyzés, ennek ellenére volt nevező, aki különdíjjal távozhatott (13.D és 14.D osztály, of.: Hegedüs Istvánné).

A torta elfogyasztásán kívül, az osztállyal és osztályfőnökkel eltöltött extra időn kívül ezeknek a tanulóknak az volt a jutalma, hogy két héten keresztül játékosan, lelkesen merülhettek el a forradalom eseményeiben és közelebbről élhették át az ünnepi pillanatokat és ezzel talán jobban magukénak érezhették a megemlékezést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában