Helyi közélet

2012.03.20. 16:56

Rakacai víztározó: A mederkotrás még várat magára

Miskolc - Nem a közelgő iszaptalanítás miatt alacsony a Rakacai víztározó vízszintje, egyszerűen csak száraz volt a tél.

Miskolc - Nem a közelgő iszaptalanítás miatt alacsony a Rakacai víztározó vízszintje, egyszerűen csak száraz volt a tél.

„Miért engedik le a Rakacai tavat?”, kérdezte egyik olvasónk. A Rakacai víztározó, bár Rakacáról kapta a nevét, közigazgatásilag Szalonnához tartozik. Szalonna polgármestere, Balogh Zsolt elmondta, hogy a víztározó kezelését az Északmagyarországi Regionális Vízművek Zrt. (ÉRV Zrt.) látja el, de a vízszint nem alacsonyabb az ilyen időtájt megszokottnál, mert ősztől folyamatosan leeresztik a vizet, hogy a téli csapadékot be tudja fogadni. Korábban felmerült a Rakacai víztározó medrének kikotrása, iszaptalanítása, ami nem csak turisztikai szempontból lenne érdekes, de árvízvédelmi okai is lennének, ám erre nem állt rendelkezésre a szükséges mennyiségű pénz. Mint Balogh Zsolt elmondta, információi szerint a kistérség pályázott a mederkotrásra, de hogy mi lett a sorsa a pályázatnak, azt nem tudta megmondani.

Ide nem jutott az árvízvédelmi pénzekből

Szaniszló János, Szendrő polgármestere, az Edelényi Kistérség Többcélú Társulása elnöke megerősítette, két pályázatot is beadtak a Rakacai tóval kapcsolatban: egy 250 millió forintos európai uniós tenderen a társulás, egy 225 milliós svájcin pedig Szendrő indult. Az első a mederkotrásra vonatkozott, melynek fő célja az árvízi védekezés elősegítése volt, a svájci pályázat pedig a Rakacai tó partfalmagasításáról szól. Szaniszló Jánostól úgy tudjuk, a mederkotrásra vonatkozó pályázatot már másodízben nyújtották be, de nagy valószínűséggel ezúttal sem jártak eredménnyel, míg a svájci tender megnyerésére jó esély van. A Szendrő és a társulás egyébként egy-egy konzorcium nevében pályázott, aminek tagja a víztározó fölött diszponáló ÉRV Zrt. is.

A víztározó vízszintjével kapcsolatban Szaniszló János elmondta, ősszel mindig leengedik a vizet, hogy a téli csapadékot képes legyen befogadni, de a mostani tél szárazabb volt, ezért alacsonyan maradt a vízszint. Míg a benyújtott pályázat elbírálására vártak, nem is nagyon bánták, hogy alacsony a vízállás, hiszen a tender megnyerése esetén úgyis le kellett volna engedni, hogy a mederkotrást, iszaptalanítást könnyebb legyen elvégezni. Szaniszló János elmondta még: a Bódva-menti települések számos árvízvédelemmel kapcsolatos pályázatot benyújtottak, de az edelényi záportározó fölötti részen senki sem nyert egyetlen fillért sem erre a célra, így Szendrő, Szendrőlád és Szalonna több területe, és az azokon álló ingatlanok gát nélkül, védtelenül maradtak.

Téli vízszint, nyári vízszint

A Rakacai víztározó vízszintjére vonatkozó kérdésünket az ÉRV Zrt. illetékesének is feltettük. Molnár Attila műszaki igazgató arról tájékoztatta lapunkat, hogy a tározó üzemeltetési szabályzata szabályozza annak évszakonkénti vízszintjét. „Ez sajnos még a téli (639 centiméter), de bízunk abban, hogy az elkövetkező hónapokban lesz csapadék, s a nyári vízszintre (körülbelül 720 centiméterre) be tudjuk állítani a tározó szintjét”, mondta. A nyári vízszint és a szifonok ürítési szintje között mindenképpen szükséges körülbelül 90 centiméternyi különbséget tartani, hogy árvíz esetén még képes legyen vizet befogadni a tározó, tette hozzá a műszaki igazgató.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában