Helyi közélet

2012.03.01. 13:17

Nincs csúszásban a Pannontenger Múzeum

Miskolc - Idén ősszel a tervek szerint a nagyközönség is láthatja majd a világhírű mocsárciprusokat, a rudabányai őslénytani lelőhely tárgyait, és az ország legnagyobb ásvány- és kőzettani gyűjteményét. Az Észak-Magyarország munkatársa a népkerti helyszínen tájékozódhatott.

Miskolc - Idén ősszel a tervek szerint a nagyközönség is láthatja majd a világhírű mocsárciprusokat, a rudabányai őslénytani lelőhely tárgyait, és az ország legnagyobb ásvány- és kőzettani gyűjteményét. Az Észak-Magyarország munkatársa a népkerti helyszínen tájékozódhatott.

- Azt gondolom, hogy jól állunk! Ősszel szeretnénk megnyitni a kiállítást, de pontos dátumot egyelőre még nem tudok mondani. - nyilatkozta érdeklődésünkre Szolyák Péter őstörténész, a Herman Ottó Múzeum régészeti osztályának munkatársa. - Viszont úgy néz ki, hogy márciusban megkapjuk úgymond az épületet. Azaz a belső építészeti munkákat is lezárja a kivitelező, így onnantól kezdve terveink szerint gyakorlatilag a kiállítást fogjuk építeni. A kiállítás forgatókönyve készen van, és már a látványtervezőkkel dolgozunk együtt. Összességében nem vagyunk csúszásban, kitudunk nyitni ősszel.

Konferenciák is

És, hogy mi lehet közönségcsalogató a múzeumban? A szakember elmondta, hogy munkatársaival azt szeretnénk, hogy a kiállítás vonzó legyen.

- A kiállításnak három fő pillére lesz: a bükkábrányi mocsárciprusok, a rudabányai őslénytani lelőhelynek és az ott talált ősmajmom leletek bemutatása, és végül, de természetesen nem utolsó sorban az ásvány- és kőzettani gyűjteményünk. - árulta el Szolyák Péter. - Ez utóbbi - amelyet a Herman Ottó Múzeum kezel - jelenleg az országban a legnagyobb, s most méltó helyre kerül. A múzeum szeretne több lenni, mint egy kiállítóhely, azaz a földtani és az ehhez kapcsolódó alapkutatásokba is idővel majd be akarunk kapcsolódni. Nyilván ehhez majd szakembereket kell felvennie a Pannontenger Múzeumnak. A másik nagyon fontos dolog az, hogy mindenképpen közönségbarát szeretnénk lenni. Ide minden korosztályt beleértek; gyakorlatilag az óvodásoktól a nyugdíjasokig. Már a felvezető programjainkat is erre próbáltuk építeni, alakítani. Ha pedig a múzeum megkezdi a működését, akkor nyilván napiszinten szeretnénk mindezt gyakorolni, vagyis például hogy az egyetemisták, a középiskolások eltudjanak jönni hozzánk tanáraikkal órát tartani. De konferenciákat is szeretnénk rendezni. Úgy gondolom, hogy évi egy-kettő mindenképpen belefér, akár nemzetközi is.

 A mocsári ciprusok története

Az 1985 óta működő bükkábrányi külszíni lignitbánya alján 2007. július elején a lignit képződésében fontos szerepet játszó mocsári cipruserdő maradványai kerültek elő. A lignitréteg tetején, kb. 45 m mélységben, 7,6 millió éves, álló helyzetben megőrződött mocsárciprus-törzsek 4–6 méter magas csonkjait bontották ki a bánya dolgozói. Az előkerült famaradványok a világon a legidősebb, nem megkövesedett, lábon álló, fosszilis erdő részei. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Múzeumi Igazgatóság Herman Ottó Múzeuma a bányavezetés támogatásával megkezdte a mentési munkálatok előkészítését és lebonyolítását. A bánya folyamatos működésének fenntartása mellett, az őslénytan és a földtan elismert szakemberei elvégezték a szükséges helyszíni tudományos vizsgálatokat, valamint mintákat vettek a kibontott 16 db fából további, laboratóriumi elemzésekhez. 2007 augusztusára a múzeum munkatársai 4 db fatörzset emeltek ki és szállítottak be Miskolcra, ahol állapotuk megőrzése érdekében haladéktalanul megkezdték konzerválásukat. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Múzeumi Igazgatóság a megyeszékhelyre került fákat, egyéb, a földtörténeti miocén korhoz kapcsolódó látványosságokkal együtt a Pannontenger Múzeumban ősztől teszi a nagyközönség számára is látogathatóvá. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában