Helyi közélet

2012.03.27. 12:05

Nézőpont: Mi folyik? Kifolyik...

<em>Kaotikus a gyógyászati segédeszközök piaca, az orvosok által is követhetetlen és ellenőrizhetetlen, a pénz kifolyik a rendszerből, állítják a szakértők.</em> <strong>Szalóczi Katalin jegyzete</strong>

Kaotikus a gyógyászati segédeszközök piaca, az orvosok által is követhetetlen és ellenőrizhetetlen, a pénz kifolyik a rendszerből, állítják a szakértők. Szalóczi Katalin jegyzete

S mit lát a laikus? Van olyan település megyénkben, ahol a fél falu elektromos kerekesszékkel közlekedik. Azzal viszi a teljesen ép fiatalasszony a gyermekét oviba, megy a boltba, sőt a gyerekek magukban is azzal gurigáznak a közúton. Igaz, a „jogosult” nagypapa maga is ráül olykor (amíg bírja az akku), ám két ilyen között vígan elbiciklizget. Vélhetően ugyanaz az orvos írta fel a fél falunak, s gyaníthatóan nem azért, mert alacsonyabb volna nála a szociális érzékenységi küszöb.

Erről jutnak eszembe Gyuri bácsi műlábai is: anélkül kerültek a lakásba, hogy akárcsak egyszer is átlépte volna velük a küszöböt. Kényelmetlennek, fájdalmasnak tartotta, vagy csak idegenkedett tőle? Mindegy. Járt neki, felírták, legyártották, kiváltották.

Ugyanakkor vannak mozgáskorlátozott ismerőseim, akiknek létszükségük volna egy jobb eszköz, de ki kell várniuk a roncsban, míg a kihordás hivatalos ideje lejár, hiszen saját erőből elképzelhetetlen, hogy piaci áron egy új kerekeszéket vásároljanak.

Kétségtelen: itt az ideje a gyógyászati segédeszköz-ellátás rehabilitációjának. Jó volna rendet tenni benne, azzal együtt, hogy a tényleg rászorulóknak nem okozna fájdalmat.


Borsod-Abaúj-Zemplén - A gyógyászati segédeszközök tb-támogatásának jelentős csökkenését tervezi az egészségbiztosító.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában