Helyi közélet

2012.03.06. 09:25

Nem jutott mindenkinek a Start-ból

Ináncs, Méra - A hátrányos helyzetű településeken szinte az egyetlen munkalehetőség a közfoglalkoztatás.

Ináncs, Méra - A hátrányos helyzetű településeken szinte az egyetlen munkalehetőség a közfoglalkoztatás.Január helyett csak márciusban indult el a Start Mintaprogram, de a lényeg, hogy elindult. A polgármesterek elégedettek is meg nem is az új lehetőséggel. A hátrányos helyzetű településeken az jelenti a legnagyobb problémát, hogy nem jut mindenkinek közmunka, így még az sem biztos, hogy a munkanélküli emberek meg tudják majd szerezni azt az egy hónapos munkaviszonyról szóló igazolást, mely a következő évben a foglalkoztatást helyettesítő támogatáshoz (szociális segélyhez) kell.

Értékteremtés

Ináncson már több éve arra törekszik Kiss Péter polgármester, hogy a közmunka segítségével értékteremtő munka folyjon a településen. Mint fogalmazott, a Start programnak nagyon sok előnye van a korábbi közmunkaprogramokhoz képest. Például az, hogy a bért és járulékait, valamint az anyag- és eszközköltségeket a Belügyminisztérium 100 százalékban biztosítja. Ezenkívül előnye az is, hogy nem köti meg az önkormányzatok kezét, annyi embert foglalkoztathatnak, amennyi a pályázatban megjelölt munkához szükséges. Ináncs 4 projektelemben vesz részt. Folytatják a növénytermesztést, hisz több éve, hogy a fóliasátorban, a szántóföldön és a gyümölcsösben gazdálkodás folyik. Amit megtermelnek, az iskola konyhájára kerül, ez csökkentve a költségeket. Tervbe vették az állattenyésztés elindítását, folyamatban van 50 hízósertés és 300 tojótyúk beszerzése. A tojás a szintén több éve működő tésztaüzem nélkülözhetetlen kelléke lesz, a hús pedig a konyha kínálatát bővíti majd.

Nem mindenki

A másik két projektelem pedig a belvizet elvezető árkok tisztítására és burkolására ad lehetőséget, valamit a mezőgazdasági földutak rendbe tételét segíti. Így a településen összesen 120 ember dolgozhat közfoglalkoztatásban, de polgármester nagy szívfájdalma, hogy mindenkinek nem tud munkát adni. További 100 ember vár még arra, hogy dolgozhasson.

– Aggasztó a helyzet – mondja a polgármester –, hiszen ezek az emberek 22 ezer 500 forintból élnek havonta, még csak nem is a sokat emlegetett 47 ezerből. Ez utóbbit is napi 8 órás munkáért kapják az emberek, igaz, a gyermeket nevelők igénybe vehetik a havi 5-10 ezer forint kedvezményt. Az is probléma – folytatja a polgármester –, hogy a 6 órás közfoglalkoztatásban mindössze 4 főre kapott keretet.

ÉM-HE

 Négyszer kellett átírni

 Mérán 30 ember kap lehetőséget a Start munkaprogramban: 8-an a tésztaüzemben, 10-en az állattenyésztésben, 12-en pedig növénytermesztés területén tevékenykednek majd.

Tímár Herbert, Méra polgármestere először a program előnyeit sorolja: lehetőséget ad arra, hogy az önkormányzati konyhák önellátóak legyenek, az emberek valóban értelmes munkát végeznek, és nem kell hozzátenni önrészt. Viszont problémát jelentett, hogy négyszer kellett átírni a pályázatokat különböző okok miatt, a mezőgazdasági programelemet tanfolyamot is kapcsoltak, amit szombaton kell megtartani, így az emberek eddig megszokott életét teljesen felborítja. Mérán is gondot jelent, hogy legalább még 150 ember vár foglalkoztatásra, akiknek egyetlen reményük az önkormányzat, hisz a vállalkozásokban szinte lehetetlen közmunkásként elhelyezkedni, mivel a vállalkozások erre egyre kevesebb állami támogatást kapnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában