Helyi közélet

2012.03.20. 13:29

MSZP: még mindig nem kapta meg járandóságát az összes borsodi közmunkás

Budapest, 2012. március 20., kedd (MTI) - Továbbra is vannak olyan borsodi közmunkások az MSZP-s Nyakó István keddi közlése szerint, akik még nem kapták meg járandóságukat.

Budapest, 2012. március 20., kedd (MTI) - Továbbra is vannak olyan borsodi közmunkások az MSZP-s Nyakó István keddi közlése szerint, akik még nem kapták meg járandóságukat.

Így akad közöttük, aki már hetedik hete dolgozik ingyen - hívta fel a figyelmet sajtótájékoztatón az ellenzéki politikus.

Elmondta: bár a hosszú hétvége előtt többen pénzhez jutottak, nem minden közmunkás kapta meg fizetségét, és olyan is volt közöttük, aki nem annyi pénzt kapott, mint amennyi jár neki. Véleménye szerint ez, illetve hogy az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság területén - Putnok környékén, az Alsó-Hernád völgyben és a Vasonca-patak völgyében - foglalkoztatott közmunkások között továbbra is vannak, akik nem jutottak hozzá 47 ezer forintos közmunkabérükhöz, a Belügyminisztérium felelőssége. Hozzátette: ezek az emberek munkába állásuk óta már nem jogosultak álláskeresési támogatásra sem.

Nyakó István kifogásolta azt is, hogy a közmunkásokat bankszámla nyitására kötelezték, a számlavezetési díj pedig - a postai kézbesítéssel szemben - évente nagyjából tízezer forint terhet jelent nekik.

Gúr Nándor, a parlament foglalkoztatási bizottságának elnöke a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy az Eurostat adatai szerint a hétből négy magyarországi régió is bekerült az Európai Unió húsz legszegényebb térsége közé, két év alatt egymillióval nőtt a létminimumon élők száma, a munkanélküliségi ráta pedig 11 százalék körüli, miközben a leghátrányosabb térségekben csökkent a foglalkoztatottak száma.

Szavai szerint ez azt jelenti, hogy csak Borsod-Abaúj-Zemplén megyében tízezres nagyságrendben csökkent a dolgozók száma két év alatt.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában