Helyi közélet

2012.03.26. 12:28

Március végén leáll a Tisza II. erőmű

Tiszaújváros - Száz dolgozó kerül az utcára a csaknem negyven esztendeje működő erőmű bezárásával.

Tiszaújváros - Száz dolgozó kerül az utcára a csaknem negyven esztendeje működő erőmű bezárásával.Áramvásárlási szerződés hiányában a hónap végén egyelőre befejezi működését az amerikai AES konszern tulajdonában lévő tiszaújvárosi Tisza II. Hőerőmű. A leállás miatt mintegy száz ember veszíti el munkahelyét. Az érintettek a napokban már megkapták felmondólevelüket. A komplexum konzerválására tíz-tizenöt dolgozót tartabnak meg, akik gondoskodnak a még elvégzendő legfontosabb teendők elvégzéséről.

A Tisza II. Hőerőmű építése 40 esztendeje, 1972-ben kezdődött el és 1978-ban fejeződött be. A komplexum – két további megyebeli szenes erőmű és a lukyói bánya társaságában – 1996 óta van az amerikai AES Corporation tulajdonában.

Az szénhidrogán származékokkal működő erőmű névleges kapacitása 900 megawatt, ám az utóbbi hónapokban azonban ennek csak töredékén működött, mert az MVM Zrt. egyre kisebb mértékben használta az onnan vásárolt áramot. Ennek egyik oka, hogy ma a magyar áramszükséglet mintegy harmadát már olcsóbb importból biztosítják. A szerződés megszüntével, azaz áprilistól bizonytalan időre áll le az erőmű. Úgy tudjuk, az AES – csakúgy mint a tiszapslkonyai és betentei erőműveket – megpróbálja értékesíteni a Tisza II-t.

A napokban Stephen R. Corwell, a cég vezérigazgatója találkozott Bráz György polgármesterrel, s tájékoztatást adott a vátrosvezetőnek a kialakult helyzetről, a kilátásokról.

ÉM-SZB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában