Helyi közélet

2012.03.28. 15:35

Lapulhat a hamis csokinyuszi

Borsod-Abaúj-Zemplén - Górcső alatt a sonka, tojás, csokinyuszi. Jobban figyelik azokat, akik tavaly is szabálytalankodtak.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Górcső alatt a sonka, tojás, csokinyuszi. Jobban figyelik azokat, akik tavaly is szabálytalankodtak.

Egy hete kezdte meg a húsvéthoz kapcsolódó szezonális termékek ellenőrzését a fogyasztóvédelmi felügyelőség, és

az ünnepen túl is folytatják majd. Elsősorban a sonka, tojás, figurális édességek - azaz például csokinyuszik -, alkoholok forgalmazási körülményeit vizsgálják. Mindezt Horváthné Szendrei Szilvia, a megyei fogyasztóvédelmi felügyelőség felügyelője mondta el lapunknak.

Azt is megtudtuk, hogy elsősorban a nagyobb tömegeket vonzó áruházláncok üzleteiben végeznek célzott ellenőrzéseket, de kisebb üzletekben, vásárcsarnokokban, zöldséges piacokon is megjelenhetnek a felügyelők. "A hatósági vizsgálat célja a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytató vállalkozások gazdaságból való kiszűrése, valamint annak biztosítása, hogy a fogyasztók vagyoni érdekei ne sérüljenek. Ennek érdekében kiemelt vizsgálati szempontként említeném az árfeltüntetés jelentőségét" - sorolta a felügyelő. A hatóság szakemberei próbavásárlásaik során azt ellenőrzik, hogy valóban a kiírt, illetve feltüntetett árakat számítjak-e fel, valamint, hogy a vállalkozások eleget tesznek-e nyugtaadási kötelezettségeiknek.

Valóban egyet fizet?

Ezentúl az idei szezonban is vizsgálják a kereskedők által használt marketingtevékenységek tisztességességét, hogy azok tartalmaznak-e a fogyasztó számára megtévesztő vagy félre értelmezhető információkat. "Értem ez alatt például az igen kedvelt „egyet fizet kettőt vihet” akciót, vagy a „+20% ingyen van” eladásösztönző módszereket" - magyarázta Horváthné Szendrei Szilvia.

A húsvéti ünnepre tekintettel idén is a sonkáé lesz a főszerep, de mellette a tojás, a csoki figurák, édességek, az alkoholtartalmú italok, az üdítők is megjelenhetnek a górcső alá vehető termékek palettáján - fogalmazott -, egészen a primőr vagy a friss szezonális zöldségekig bezárólag.

A felügyelőt arról is kérdeztük, hogy a folyamatos, illetve szezonális ellenőrzéseknek köszönhetően javult-e a kereskedői morál. "Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy fokozatosan javul a vállalkozások jogkövető magatartása, de a tavalyi évben még így is közel 40 százalékos kifogásolási aránnyal zárult a célzott ellenőrzéssorozat. Ami azt jelentette, hogy tíz ellenőrzés alá vont vállalkozásból négy esetében állapítottak meg valamilyen hiányosságot, őket a hatóság szankcionálta" - válaszolta. Hozzátette: idén fokozott figyelmet fordítanak a korábban elmarasztalt vállalkozások ismételt ellenőrzésére.

ÉM-NSZR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában