Helyi közélet

2012.03.25. 12:51

Kiemelten figyelnek az idősökre

Miskolc - A polgárőrök ebben az évben az egyedül élő idős emberek védelmét tűzték ki célul.

Miskolc - A polgárőrök ebben az évben az egyedül élő idős emberek védelmét tűzték ki célul.Beszámoló közgyűlését tartotta vasárnap délelőtt Miskolcon a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség. Az egybegyűltek számot adtak a 2011-ben elért eredményekről, majd meghatározták ennek az évnek a feladatait. Továbbá értékelték az új polgárőrtörvényt, és tisztázták, hogy ennek alapján milyen jogai, kötelességei, feladatai lesznek a polgárőrségnek. Csóra György, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség elnöke lapunknak elmondta: új polgárőrtörvény született, amely most már egyértelművé teszi, hogy milyen területen és kik végezhetnek polgárőrfeladatokat, ki a polgárőr, és azt is tisztázzák a jogszabályok, hogy Magyarországon egyetlen polgárőrség létezik.

Segélyhívő készülékek

Hozzátette: megyénkben a polgárőrök legfontosabb feladata a kistelepüléseken élő emberek biztonságérzetének a javítása. Ennek érdekében ebben az évben meghirdették az idős emberek védelmét. – Azt várjuk el a polgárőreinktől, hogy figyeljenek oda az egyedül élő idős emberekre. Télen, a hidegben ne fagyjanak meg, és ne essenek áldozatává utazó bűnözőknek. Épp a közgyűlés után fogunk átadni tíz darab olyan segélyhívó készüléket Sátoraljaújhely környékén fekvő kistelepüléseknek, ahol idős emberek bűncselekmények áldozataivá váltak. Ezzel is támogatnia szeretnénk, hogy az idős emberek, ha baj van, minél hamarabb segítséget tudjanak hívni – jelezte az elnök.

Együtt, egymásért

Csóra György tapasztalatai szerint az emberek bíznak a polgárőrökben, hiszen a kistelepüléseken nem tartózkodik minden nap rendőr. A közelükben élő polgárőrökhöz azonban bátran fordulhatnak az emberek, elpanaszolhatják nekik problémáikat. Az elnök hangsúlyozta: a rendőrséggel kiemelkedően jó a kapcsolatuk. Példaértékű az az együttműködés, ami a B.-A.-Z. Megyei Rendőr-főkapitányság és a polgárőrség között van, hiszen közös a céljuk, és egymásra vannak utalva. Mint megtudtuk, a megyében 206 egyesületben közel 8 ezer polgárőr teljesít szolgálatot, és egyre másra alakulnak a kistelepüléseken a polgárőr-egyesületek, mert magukénak érzik az emberek a polgárőrség szlogenjét: önként, együtt, egymásért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában