Helyi közélet

2012.03.13. 17:26

Izgalmas dokumentumfilm az amerikai magyarokról

Kazincbarcika - A 20 megszólaló mindegyike "100 százalékos magyarnak" tekinti magát.

Kazincbarcika - A 20 megszólaló mindegyike "100 százalékos magyarnak" tekinti magát.

Hasulyó János, a kazincbarcikai Diák Tévé vezetője a közelmúltban érkezett haza az Egyesült Államokból. Nagyon készült erre a nagy útra, több hónapos előkészület, szervező, egyeztető munka előzte meg a riportalanyaival folytatott beszélgetéseket. "Magyarnak lenni az Egyesült Államokban" címmel dokumentumfilmet készített, amelyet március 7-én mutatott be a sajtó munkatársainak és az érdeklődő közönségnek a barcikai HBH Bajor Sörházban.

A rendezvényt Ritter Géza, az ÉRV Zrt. vezérigazgatója nyitotta meg, aki szerint külföldön élve is mindig meg kell maradni magyarnak, kötődni a hazához, ápolni a tradíciókat. A filmkészítővel megegyezően fontosnak tartja, hogy olyan közérdekű témákról, mint például ember és valódi közösség, örökérvényű elvek, nemzeteket megkülönböztető sajátosság, emberi és nemzeti tartás, összefogás - minél több csatornán és fórumon beszéljünk. A dokumentumfilmben ezekről kérdezte Hasulyó János az Egyesült Államokban élő magyarokat. A film készítésével az volt a célja, hogy felhívja a figyelmet a nemzeti öntudat fontosságára és hogy újabb ezer évünk csak úgy lehet, ha ez a lételem ott van a szívekben. Ma Magyarországon az egyre súlyosabb gondok és problémák közepette nagy szükség lenne az összefogásra.

Figyelve a hazánkban és körülöttünk zajló eseményeket, felmerült benne a kérdés: az Óhazától távol élő magyarok vajon miért tartják fontosnak a nemzeti öntudatot és a hagyományok ápolását? Erre kereste a riporter a választ. A dokumentumfilm megtekintése után a nézőkhöz is eljutott az üzenet, és ízelítőt kaptunk arról, kint miként gondolkoznak rólunk.

Ezek a beszélgetések sok tanulsággal szolgáltak. Például azzal, hogy a nemzeti öntudat olyan, mint a jó immunrendszer: ellenállást kifejlesztve megvéd a külső támadásoktól, manipulációktól, belül pedig összefogásra sarkall. A film riportalanyai elmondták, hogy nemzeti öntudat nélkül nem tud egy nemzet sem felemelkedni, fennmaradni. " Súlyos kérdések, súlyos tanulságok - pártpolitikától függetlenül. A téma komolysága megkövetelte, hogy mély merítéssel készítsem el ezeket a beszélgetéseket, ezért több mint húsz személyt kerestem fel" – jelentette ki Hasulyó János. Megszólaltatott 56-os magyarokat, de néhány éve kiköltözött személyeket is. Valamennyien " 100 százalékos magyaroknak" tekintik magukat és abban hisznek,hogy a kultúra hídszerepet tölt be a kapcsolatok ápolásában. Vállalta a szereplést Hules Endre hollywoodi filmproducer, Dán Károly New York-i főkonzul, Bokor Balázs Los Angeles-i főkonzul, Matsik György, az Amerikai Magyar Napló főszerkesztője, Pándi Árpád, a New York-i cserkészcsapatok parancsnoka, Holla Ernő, a Magyar Szabadságharcos Világszövetség elnöke, a 34 éves elsőgenerációs amerikai Polyák Levente, Herczeg Imre 56-os katonaszökevény, Latkóczy Emese, az Amerikai Magyar Könyvtár igazgatója, Tóth István Zsolt vállalkozó, Papp László építész, Rózsa Ákos, a Kazincbarcikáról elszármazott operatőr. Kamera elé állt az éppen New Yorkban tartózkodó Egerszegi Krisztina is. A dokumentumfilmet a rendező-riporter ez év február 26-án öntötte végleges formájába. Érdemes megtekinteni. Nagyobb körben kellene vetíteni, s remélhetőleg lesz folytatása is.

ÉM-BGy

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában