Helyi közélet

2012.03.20. 13:51

Gyógyszer kell? Kórház, fizess előre!

Miskolc - A megye két legnagyobb egészségügyi intézményét nem fenyegeti a gyógyszerhiány.

Miskolc - A megye két legnagyobb egészségügyi intézményét nem fenyegeti a gyógyszerhiány.

Csak akkor szállít gyógyszert a kórházaknak a legnagyobb hazai gyógyszer-nagykereskedő, ha előre fizetnek, vagy ha életmentő készítményre van szükség, jelentette be az egyik meghatározó gyógyszer-nagykereskedelmi cég, a Hungaropharma. A bejelentésnek több országos médium is teret adott. A híradásokból kiderül: azért döntött így a cég, mert a kórházi kinnlevőségek nem csökkentek lényegesen, annak ellenére, hogy az egészségügyi intézmények éppen adósságaik rendezésére a múlt év végén 27,5 milliárd forintot kaptak. Emellett a nagykereskedők szállítási költségei is emelkedtek az üzemanyagár drágulása miatt, s a gyógyszergyárakat érintő megszorítások is visszavetették a forgalmukat.

A két nagy kórház

- Évek óta ez a helyzet, hogy úgymond a gyógyszer-beszállítók hitelezik meg a gyógyszerek árát, nem tudom, miért épp most keményített be a Hungaropharma. Valószínűleg a mostani gazdasági helyzetük indokolja - reagált a hírre dr. Csiba Gábor, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktatókórház főigazgató főorvosa. Mint elmondta: az általa vezetett intézménynek azonban nem kell tartania a beígért retorziótól, minthogy nincs lejárt szállítói tartozása. Ez azonban nem tekinthető véglegesnek, mert mint azt régóta hangoztatja, egyhavi finanszírozás hiányzik a rendszerből. S ennek következtében június végén amely kórház még fizetőképes, annak is fizetési nehézségei lesznek, hacsak a kórházi rendszer átalakítása nem módosít kedvezően a helyzeten - amihez viszont idő kell, hiszen - mint a főigazgató is megerősítette - eleinte minden átalakítás plusz költséggel jár, a megtérülés pedig csak később jelentkezik.

Nincs lejárt szállítói tartozása a Miskolci Semmelweis Egészségügyi Központnak sem, jelentette ki az Észak-Magyarországnak a MISEK Kft. ügyvezető igazgatója, dr. Tóth László is. Legfeljebb 1-2 napos csúszások vannak a gyógyszer-szállításban, mondta.

ÉM-SzK

 Hova tűnt az „injekció”?

Szerettük volna megtudni, hová lett a kórházak számára év végén juttatott „injekció”, ha az nem jelent meg a beszállítóknál.

Dr. Csiba Gábor, úgy is mint a Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület elnöke, válaszként elmondta: igaz, hogy tavaly év vége felé kétszer is kaptak finanszírozásarányosan plusz pénzt a kórházak, egyszer „kasszasöprés” címén, egyszer pedig konszolidációs címkével, OEP-maradványból, ám meglehet, hogy a kórházak egy részének nem volt elég a teljes konszolidációra az összeg. Ugyanakkor az általa vezetett intézmény példája nyomán azt is leszögezte: amely kórháznak kifelé nincs adóssága, annak befelé van, ami alatt elmaradt felújításokat, beszerzéseket, fizetésemeléseket lehet érteni. Elmondta azt is: ráadásul, amely kórház (s ezekből nincs több 8-10-nél az országban), kifelé nem halmozott fel adósságot, azaz igyekezett jól gazdálkodni, annak most a tavaly év végén kapott „injekciót” - úgy néz ki - vissza is kell fizetnie.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában