Helyi közélet

2012.03.01. 10:34

Görbebotra támaszkodó egészségügy?

Borsod-Abaúj-Zemplén - Egy felmérés szerint Észak-Magyarországon a nyugdíjas orvosok viszik a hátukon az alap- és járóbeteg-ellátást.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Egy felmérés szerint Észak-Magyarországon a nyugdíjas orvosok viszik a hátukon az alap- és járóbeteg-ellátást.

 „Tavaly novemberben még senki nem hitte, ám az államtitkárság állta a szavát, és a megígért ágazati adósságcsökkentés és a pluszforrások valóban megjelentek az egészségügyben, bár úgy tűnik, a pénzhiány és a humánerőforrás krízis továbbra is jelentős gócpontok az ágazatban, derült ki a Figyelő című hetilap csütörtöki egészségügyi konferenciáján” - olvastuk egy egészségügyi portálon. A cikkből azt is megtudtuk: katasztrófahelyzetként értékelte a konferencián a humánerőforrás állapotát Éger István, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke. Véleményét egy januári felmérés eredményével támasztotta alá. Eszerint az ellátórendszerből hiányzik a patológusok fele, s kórházanként 40-50 szakorvos szintén. Ha pedig a nyugdíj mellett dolgozó doktorok letennék a lantot, Észak-Magyarországon az alap- és járóbeteg-ellátás teljes vertikuma megszűnne.

Ez szerepelt a MOK területi Szervezeteinek Tanácsa által kiadott január 25.-i közleményben is: „... az ellátás biztonsága napról-napra romlik, egyes helyeken - az előbbiekből következően nyilván Észak-Magyarországon (a szerk.) - a járóbeteg szakellátás addig működik, amíg a nyugdíjasok ki nem hullanak, aktív korú orvos már a közelben sincs.” A közlemény számos ponton az orvosok elégedetlenségének ad hangot. Mi változott azóta, miben bíznak, mire és meddig várnak a még itthon dolgozó orvosok? Milyen egyéb, Észak-Magyarországra vonatkozó összesítése van a kamarának, s ha nincs, annak mi az oka? E témákról beszélgetünk csütörtökön a MOK B.-A.-Z. Megyei Területi Szervezetének elnökével, dr. Cziáky Tamással.

ÉM-SzK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában