Helyi közélet

2012.03.12. 13:59

Finn gyár: áprilisban alapkőletétel

Miskolc - Már itt vannak a finnek: néhányan az anyacégtől, valamint helyi szakemberek is dolgoznak a gyár előkészítésén.

Miskolc - Már itt vannak a finnek: néhányan az anyacégtől, valamint helyi szakemberek is dolgoznak a gyár előkészítésén.

Novemberben írtuk, hogy márciusban indul a finn gyár építése, kíváncsiak voltunk, valóban kezdődik-e a napokban az építkezés. Mint Vécsi Györgytől, a Miskolc Holding Zrt. Igazgatóságának elnökétől, (aki egyben a társaság gazdaságfejlesztési igazgatója is) megtudtuk, az előkészítés a tervek szerint halad, hamarosan – az alapkőletétellel – fizikailag is elkezdődhet a beruházás. A konkrét időpontot firtató kérdésünkre azt a választ kaptuk, hogy az év második negyedévében, vagyis április elején.

Emelő berendezések

Azt már nyár óta tudjuk, hogy egy emelő berendezéseket gyártó üzem megvalósításáról van szó, a beruházást a Konecranes Supply Hungary Kft. tervezi. A cég 2011 júliusában alakult, tulajdonosa pedig a finnországi székhelyű Konecranes Finance OY nevű csoport. A vállalkozás 24 hektáros területet vásárolt meg a 40 hektáros Mechatronikai Ipari Parkból, azaz több mint a felét. Vagyis nagyjából Bosch nagyságú üzemről van szó. Első körben 400 főt foglalkoztat majd a gépipari cég, de a háttérszolgáltatással együtt körülbelül 1500 embernek terveznek a későbbiekben munkát adni.

Vécsi György még novemberben lapunknak úgy nyilatkozott, hogy a gyár Miskolcra költözését a Miskolci Egyetem ittléte is befolyásolta, valamint a város gépipari múltja, így a diósgyőri gépgyártás hagyományaira is tudnak majd építeni. Azt is elmondta, hogy folynak az egyeztetések az iparkamarával és a város vezetésével is: a befektetők ugyanis beszállítói kört keresnek a gyárhoz, ehhez fórumot is szeretnének szervezni a potenciális beszállítók körében.

Már itt vannak

– A cég az elmúlt fél évben számos városi és megyei potenciális szakmai beszállítóval vette fel a kapcsolatot, amelyben segítséget nyújtott a megyei iparkamara és a Miskolc Holding Zrt. gazdaságfejlesztési irodája is, akik egyébként folyamatosan segítik a gyár letelepedésének folyamatát – mondta most lapunknak a gazdaságfejlesztési igazgató. – Mivel itt igen komoly gazdasági befektetésről van szó, így a további részleteket a finn darugyártó óriáscég kérésére egyenlőre bizalmasan kell kezelni.

Azt azonban Vécsi György elmondta, hogy a városban jelen van már a cég néhány munkatársával. Jelenleg már alkalmaznak néhány helyi szakembert is, akiknek feladatuk a leendő gyártás alapjainak megteremtése, főbb folyamatainak koordinálása. Hogy hány dolgozót, kiket, milyen szakképzettségűeket és pontosan hol alkalmaznak, erről nem kívánt nyilatkozni az igazgató.

– Eddig minden az eredeti tervek szerint halad, megkapta a cég az építési engedélyt is – hangsúlyozta viszont. És azt is, hogy a munkaerő toborzása az év második felében kezdődik el, és az ütemterv szerint 2013-ban már termelést folytat a gyár.

ÉM-HM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában