Helyi közélet

2012.03.09. 08:54

„Kísértetkastély” vagy Petrocelli háza a Hejőparkban

Miskolc - A Murphy s-tűz a példa: veszélyes lehet, ha a szomszéd éghető lomokat gyűjtöget az udvarán.

Miskolc - A Murphy s-tűz a példa: veszélyes lehet, ha a szomszéd éghető lomokat gyűjtöget az udvarán.

Kedden dél tájban tűz ütött ki a Murphy s Pub szomszédságában lévő telken, ami átterjedt az étteremre is. A lángok keletkezésének egyelőre nem tudni az okát, annyi látszik biztosnak, hogy a felhalmozott bontott ablakkeretek, deszkák, és a tárolásukra szolgáló fészer gyulladt ki.

Akkor a helyszínen nyilatkozott az Észak-Magyarországnak a tűzfészek telek tulajdonosa, aki szerint egy korábban ott elfogott, de néhány órán belül kiengedett hajléktalan állt bosszút. Mint a férfi elmondta, öt évvel ezelőtt költöztették el a Murphy s melletti házból az édesanyját, ezt követően egy albérlő lakott ott tavaly novemberi haláláig, ő halmozta fel a temérdek éghető anyagot, és ő szoktatta oda a hajléktalanokat is.

Lom vagy építőanyag?

Cikkünk megjelenése után több olvasónk is felhívták rá a figyelmünket, hogy a Észak-Magyarországnak nyilatkozó férfinak Miskolcon, a Jegenyés utcában is van egy telke, amin egy életveszélyes félkész ház mellett az udvaron is hasonló bőséggel van felhalmozva éghető anyag. Az elhanyagolt ingatlanon a legkisebb szikra is komoly tüzet idézhetne elő, ami rettegéssel tölti el a szomszédokat, de a lomhalomban a rágcsálók is tanyát vertek már.

Élet a „kísértetkastély” árnyékában

Kiss-Leskó Józsefné otthona van a legközelebb a környékbeliek által csak kísértetkastélyként emlegetett emeletes épülethez, amit majd húsz éve emeltek, de a vakolásig és a tetőfedésig már nem jutottak el. A ház hátsó falánál egy állványzat egyensúlyoz, az utcafronton lévő állványt pedig már korábban felborította a szél. A ház belsejéből – ahová már több födém, és tetőácsolatának java része is beomlott – egy fa nőtt ki, pillanatnyilag a girbegurba tetőlécek között dugja ki ágait, ami a szomszédok szerint hamarosan szépen zöldelleni fog majd. Az udvaron valóban embermagasságú halmokban áll a faanyag.

Kiss-Leskó Józsefné elmondta, az elmúlt évek során többször fordultak már a hivatalokhoz segítségül, de eddig ennek semmilyen eredménye nem volt, pedig az idős asszony házára bármikor rázuhanhatnak a tőszomszédságában álló emeletes épület tetejéről a szél által meglazított stablondeszkák. A környéken lakók már aláírásokat is gyűjtöttek, de eredménytelenül, emlékszik vissza egy másik szomszéd, aki úgy négy éves lakhat a kísértetkastéllyal szemközt. Ahogy a férfi elmondta, a tulajdonos fia rendszeresen jár a házhoz kutyát etetni, nyáron levágja a füvet, télen lapátolja a havat, de a berogyott tetejű ház állapota egyre romlik, az udvaron pedig gyűlnek a halmok.

Folytatja az építkezést...

Újra felvettük a kapcsolatot a ház tulajdonosával, hogy a Jegenyés utcai épület körüli állapotok okai felől érdeklődjünk. A férfi kifejtette: az udvaron nem lomot tárol, hanem építőanyagot, vascsöveket és fűrészárut, amiből majd a nyílászárók készülhetnek, mert az építkezés még folyamatban van, de pillanatnyilag szünetel (bevallása szerint több mint tíz éve), és ha a fiának vagy menyének olyan munkahelye lesz, hogy hitelt tud felvenni folytatják az építkezést. Álláspontja szerint a szomszédokra nézve nem jelent veszélyt a beomlott tető és a – gravitáció különös kegyelméből még mindig álló – állványzat, amire ő maga fel mer mászni. Kifejtette: ha a házban lévő faanyag meg is gyulladna (amire ő nem lát lehetőséget, mert a tetőszigetelésnek szánt kőzetgyapot is a falak között van), a tűz nem terjedne túl a falakon, a házról leeső építménydarabok pedig nem találnák el a szomszéd házát.

Dobos Tímea, a városháza szóvivője ígéretet tett rá, hogy a hivatal megteszi a szükséges lépéseket, mint ahogy a katasztrófavédelemtől is azt a választ kaptuk, hogy megvizsgálják, tűzvédelmi szempontból jelent-e veszélyt a magára hagyott épület körül kialakult állapot. Az ügy fejleményeire még visszatérünk.

ÉM-SZP


Kapcsolódó cikkek:

Miskolc - A tűz okozta károk elhárítását már megkezdték az étteremben, hamarosan kezdődik a felújítás is.

Borsod-Abaúj-Zemplén – Bár tűzgyújtási tilalom van érvényben, még mindig sokan gyújtják fel a száraz leveleket vagy a tarlót.

Borsod-Abaúj-Zemplén – Bár valamicskét csökkent a szabadtéri tűzesetek száma, még mindig folyamatosan foglalkoztatják a tarlóégetők a tűzoltókat.

Miskolc – A szomszéd udvaron álló melléképület gyulladt ki, a szél innen fújta át a lángokat.

Miskolctapolca, 2012. március 6., kedd (MTI) – Kigyulladt egy étterem kedden kora délután a miskolctapolcai elágazásnál, az egyetemváros közelében – jelentette az MTI tudósítója a helyszínről.

Miskolc – Kigyulladt kedden délben az egyetemi elágazásnál lévő Murphy’s Pub étterem – erősítette meg információinkat Rinyu Zsuzsanna, Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában