Helyi közélet

2012.03.09. 15:15

Csodák Japánban sincsenek

Miskolc - Két héttel a földrengés után érkezett Japánba, meg sem fordult a fejében, hogy ne menjen.

Miskolc - Két héttel a földrengés után érkezett Japánba, meg sem fordult a fejében, hogy ne menjen.

Kamarás Máté musicalénekesnek, nem sokkal a tavalyi földrengés után, bemutatója volt Tokióban. Családja, barátai könyörögtek neki, hogy ne menjen, de neki eszébe sem jutott, hogy - ahogy fogalmazott - be dobja a törölközőt. "Ha azt mondom, szeretem a japánokat, akkor a nehéz időszakban sem hagyhatom cserben őket" - vélekedett. És nem is hagyta, kiment és segített is a cunami áldozatainak.

"Éppen Japán előtt vagyok" - kezdte most beszélgetésünket. Január végén is volt kint, majd hazajött, most újra utazik, hogy az Elisabethben eljátssza a halált. Éppen ezért, amikor arra voltunk kíváncsiak, mi lehet most, egy évvel a tragédia után Japánban, egyből Kamarás Máté neve ugrott be. "Az ország azon részén, ahol a tragédia történt, még mindig rossz a helyzet, csodák ugyanis nincsenek. Az újáépítés 10-15 évet vesz igénybe. Kétszázezer ember vált hajlktalanná, akik még most is stadionokban élnek. Egy-egy stadionban 5000 ember, papírfallal elválasztva egymástól...aki nem látta, vagy csak a tévéből informálódott, el sem tudja képzelni, milyen lehet" - mesélte. "De a japán mentalitás olyan, hogy nem a múltat nézik, hanem a jövőbe tekintenek" - fogalmazott.

Azt is megtudtuk, hogy hálásak voltak neki, mert nagyon sok európai lemondta az útját. "Johnny Depp például a premierjére sem ment el tavaly júniusban" - mondta. Máté nemcsak odautazott, de segíteni is próbált a károsultaknak.

"Elsősorban lelkileg, hiszen a pénz közvetlenül nem jut el hozzájuk. De koncertet adtunk, énekeltünk ezeknek az embereknek, és erre is nagy szükségük volt" - mondta.

Találkoztam olyanokkal - folytatta -, akiknek egyetlen mobiltelefonjuk maradt, a házuk tetején élték túl a cunamit.

Mindenük oda lett, egy fényképjük sem maradt a múltból - mondta. "A víz mindent elsodort, az autókat egyméteres dobozzá gyűrte. Ezeket a károkat nem lehet egy év alatt helyreállítani" - hangsúlyozta.

ÉM-NSZR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában