Helyi közélet

2012.03.25. 17:09

ARCOK A MEGYÉBŐL: Lukács Róbert, művésztanár

Miskolc - A négy évtizede a "felszabadulás napján" született miskolci művésztanár a mai napig szívesen hallgatja a 80-as évek magyar underground zenéjét is.

Miskolc - A négy évtizede a "felszabadulás napján" született miskolci művésztanár a mai napig szívesen hallgatja a 80-as évek magyar underground zenéjét is.13 esztendősen kezdtem el komolyabban a képzőművészettel foglalkozni - mondta érdeklődésünkre Lukács Róbert, aki tavaly szeptemberben immár a harmadik tanévet kezdte a miskolci Szemere Bertalan Szakközép Iskolában, ahol rajzot és művészettörténetet tanít. - Ez Máger Ágnes szakköre volt. Egy olyan kezdet, amely a mai napig rendkívül fontos számomra. Egy olyan indítás, amely hosszú évekig táplálta a képzőművészetről alkotott képemet. Sokat adott, sokat tanultam. Nem sokkal később következett a Zrínyi Ilona Gimnázium rajztagozata, majd a Nyíregyházi Főiskola az újabb mérföldkő.

- A nyíregyi főiskolán a tanárok - Barczi Pál, Lukács Gábor - és a csoporttársaim is nagy hatással voltak rám. - tette hozzá a miskolci képzőművész, aki elárulta azt is, hogy a rajz mellett a matematika volt a másik szak - amit választott. - Igen, választani kellett, mert akkor még nem volt a rajz mellett vizuális kultúra. Így jött a matek - magyarázta mosolyogva. Lukács Róbert a főiskola elvégzése után 12 évet tanított az Eötvös József művészeti szakközépben.

A MIKOR Csoporttal

- Nagyon szép évek voltak. Úgy érzem, hogy sokat adtam és kaptam is - mondta. A tanítás mellett sem állt le a tanulással viszont a fiatal festőművész, hiszen a Pécsi Egyetemen szerzett vizuális nevelőtanár másoddiplomát Somodi Péternél, miközben 2005-ben alapító tagja lett a MIKOR Csoportnak, aminek nem csak festők, hanem grafikusok és művészettörténész tagja is van.

- Először 94-ben, a régi galériában egy Téli Tárlaton volt munkám. Azt hiszem ezt volt az első komolyabb kiállítás, ahol festményem volt. - emlékezett Lukács Róbert. Azóta viszont közel fél száz egyéni-, vagy csoportos kiállítása volt a legutóbb ismét a miskolci Téli Tárlaton díjazott miskolci festőművésznek határainkon innen és túl, akinek több munkája is szerepel különböző magán- és közgyűjteményben. Megtudtuk azt is, hogy a nős és egy fiúgyermek boldog édesapja, aki a mai napig akár alkotás közben is szívesen hallgatja a 80-as évek magyar undergroundjának legendás bandáit. Az elmúlt évtizedben a kalocsai művésztelepre minden évben nyaranta visszajáró festőművész alkotásait legközelebb szülővárosában, Miskolcon nézhetjük meg, ugyanis a tervek szerint a MIKOR Csoport áprilisban a Herman Ottó Múzeum Galériájában állít ki.

(ÉM-JLI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában