Helyi közélet

2012.03.14. 12:55

Apró majmok a Miskolci Állatkertben

Miskolc - A Miskolci Állatkertben a tavalyi évben álltak párba a Liszt-majmocskák. A frigynek most lett meg a várva várt eredménye: a hét elején két újszülött kis majom jött a világra.

Miskolc - A Miskolci Állatkertben a tavalyi évben álltak párba a Liszt-majmocskák. A frigynek most lett meg a várva várt eredménye: a hét elején két újszülött kis majom jött a világra.

A szaporulatnak nem csak azért örülnek nagyon az állatkert munkatársai, mert először szaporodtak Miskolcon ezek a látványos megjelenésű kis majmok, hanem azért is, mert a Liszt-majmocskát a szabad természetben a kritikusan veszélyeztetett fajok közé sorolják (mindössze 6.000 egyedük él vadon), és állatkerti állományát is összehangolt tenyészprogram keretében szaporítják.

A miskolci Liszt-majmocskák – más néven gyapjasfejű tamarinok (Saguinus oedipus) – története 2010-ben kezdődött, amikor a hím – a jelenlegi büszke apa – megérkezett Csehországból, az Ostravai Állatkertből. Tavaly nyáron költözhetett össze ifjú arájával, aki a Nyíregyházi Állatkertből érkezett. Találkozásuk mondhatni szerelem volt első látásra, így – mivel a Liszt-majmocskák vemhességi ideje 5-5 és fél hónap – tél eleje óta folyamatosan várható volt, hogy utódokkal örvendeztetik meg az állatkert dolgozóit és látogatóit. Erre az örömteli eseményre március 13-án került sor.

A két kölyök teljesen egészségesnek, erőteljesnek és jól fejlettnek tűnik. Hol anyjuk, hol apjuk hátán kapaszkodnak, hiszen a karmosmajmok esetében nagy szerep hárul a kölyöknevelésben a hímekre is. A kölykök ugyanis a felnőtt állatok méretéhez képest nagyok és jól fejlettek, így a nőstények számára a szoptatás önmagában is megterhelő, ezért a hímek magukra vállalják, hogy a nap nagy részében ők hordozzák utódaikat.

A március 15-én a Miskolci Állatkertbe látogatók már meg is tekinthetik az újszülött kismajmokat szüleik hátán kapaszkodva. A „hosszú hétvégén” kilátogató érdeklődők akár a mamája erszényéből egyre többször kikandikáló kiskengurut is megtekinthetik, de újszülöttek várják vendégeinket a vaddisznóknál is, míg az elmúlt hetekben világra jött kecskegidák és bárányok is gyorsan cseperednek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában