Helyi közélet

2012.03.27. 19:26

Adós, fizess! – vagy olvasd a neved!

Miskolc - A második adóslajstrom bővebb, már ötvenezret meghaladó tartozással is fel lehetett kerülni rá.

Miskolc - A második adóslajstrom bővebb, már ötvenezret meghaladó tartozással is fel lehetett kerülni rá.

Újabb adóslista jelent meg a miskolci önkormányzat honlapján. Mint Kakas Zoltán, a polgármesteri hivatal adóosztályának vezetője munkatársunknak elmondta, a mostani lista valamivel bővebb, mint a korábbi, mert míg az a százezer forintot meghaladó adótartozásokat tartalmazta, a mostani lajstromba már ötvenezer forintot meghaladó összeggel is be lehetett kerülni. Az adósokat ezúttal is kiértesítették, mielőtt a lista megjelent volna. A korábbi lista közlése eredményes volt, ezért döntöttek ezúttal is annak publikálása mellett. Február 20-a óta összességében 13 millió forint folyt be, és 30 részletfizetési kérelem érkezett, míg márciusban 6,4 millió adóelmaradást szedtek be így, és húszan kérték, hogy részleteben fizethessék meg hátralékukat.

Új és régi „arcok”

A korábbi és a mostani listán nagyon sok átfedés van, főleg az ingatlanokkal, építőiparral kapcsolatos cégek szerepelnek mindkét lajstromban. Ez már csak azért sem lehet véletlen, mert ezt az ágazatot sújtotta leginkább a pénzügyi válság, és az építőiparnak évekre van szüksége ahhoz, hogy magához térjen, másrészt viszont a cégek és magánszemélyek főleg gépjármű- és ingatlanadó-tartozásukat halmozták fel. Kakas Zoltántól úgy tudjuk, a lajstromokban olyan cégek és magánszemélyek vannak, amik és akik az elmúlt évben gyűjtötték össze adótartozásukat. Azok ellen, akik az adóslisták nyilvánosságra hozatala után sem hajlandóak rendezni adósságukat, az adóosztály határozottabban lép fel, többük ellen már elindították a végrehajtást, számláikra inkasszót helyeznek.

A lajstromban most is feltűnik néhány ügyvédi iroda, de találhatunk rajta használtautó-kereskedőt, taxis vállalkozót is. A legnagyobb adósok között még mindig szerepel a miskolci ingatlanok fölött is diszponáló budapesti székhelyű Feuer-1 Kft., aminek tulajdonosa legutóbb munkatárunkkal beszélve szemrebbenés nélkül letagadta, hogy bármi köze lenne a céghez – illetve az annak Miskolccal szemben fennálló majd 11 millió forintot megközelítő adótartozásához.

A csomagolástechnikával foglakozó(?) GBP-Tex Kft. sem marad el sokkal a Feuer-1-től, a cég 10,55 millió forinttal sáros az önkormányzatnak, de hogy miért nem fizet, azt csak sejteni lehet; a vállalkozás telefonszámain nem kapcsolható előfizető.

Részben saját cég a listavezető

A rekorder még mindig a Széchenyi-negyed fejlesztő-beruházó projektcége, a Miskolci Belvárosi Fejlesztés (MBF) Kft., ami egynegyed részben a MIK Zrt. tulajdonában van. Mint Kakas Zoltán korábban már elmondta, az MBF Kft. folyószámláját hiába próbálják inkasszózni, a bank gyakorlatilag már előttük minden pénzt leemel róla. Gelléri Tamás, az MBF Kft. egyik ügyvezetője akkor munkatársunk kérdésére elmondta, a 14 millió forintos adókötelezettségüket nem ismerik el, ennek fele lehet adótartozás, a többit az adóosztály „csapta hozzá” kamat és büntetés címen. Hogy azóta sem történt fizetés, arról az új lista tanúskodik, ezen egy forintot sem apadt az önkormányzat céggel szemben fennálló követelése.

A listán több magánszemély is van, akik milliókkal tartoznak az önkormányzatnak. Kakas Zoltántól úgy tudjuk, ők is ingatlanüzlettel halmozhatták fel hátralékukat. A legnagyobb adós magánszemély még mindig egy Szarkahegyen lakó hölgy, akit ezúttal sem sikerült elérnünk, ő változatlanul 9,2 millió forinttal tartja pozícióját.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában