Helyi közélet

2012.03.02. 15:23

A föld mélyének kincsei Miskolcon

Miskolc - Szebbnél szebb ásványok és érdekes programok várják a látogatókat a 30. ásványfesztiválon.

Miskolc - Szebbnél szebb ásványok és érdekes programok várják a látogatókat a 30. ásványfesztiválon.

Harmincadik alkalommal várja látogatóit Közép-Európa egyik legjelentősebb ásványfesztiválja, a Miskolci Nemzetközi Ásványfesztivál március 10-én és 11-én a Miskolci Egyetem főépületében. A gazdag programok között az érdeklődők találhatnak aranymosást, régészeti bemutatókat, mikroásványokat, játszóházat, kiállításokat, valamint szakmai előadások.

A fesztivált beharangozó sajtótájékoztatón dr. Viga Gyula, a Herman Ottó Múzeum igazgatóhelyettese azt hangsúlyozta: a 30 éves ásványfesztivál a térség idegenforgalma szempontjából is jelentős esemény.

Érdekességek, látnivalók

Dr. Mádai Ferenc, a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Karának dékánhelyettese a március 9-ei közoktatási fórumra hívta föl a figyelmet, melyen az élettelen természet tanítása lesz a fókuszban. Két érdekességet is ajánlott: a sztereomikroszkópot kamerával és számítógéppel kiegészítve, melynek segítségével bárki kipróbálhatja, hogy lehet lefotózni a mikroásványokat. A szervezők kisebb kiállítással emlékeznek Fábián Tamás geográfusra, aki nemrég Etiópiában merénylet áldozata lett.

Kereskényi Erika, a múzeum ásványtárának munkatársa, a fesztivál főszervezője a részletes programot ismertette. Az ásványbörzéhez két kiállítás kapcsolódik: a 2x30 ásvány a Kárpátokból, valamint a 30 hazai ásvány művészeti mikrofotókon. Az előbbi tárlat utal a szeptember végén nyíló Pannon Tenger Múzeumának tervezett ásványtani kiállítására, az utóbbi pedig Tóth László velencei ásványgyűjtő mikrofotóit mutatja be. A gyerekeket földtudományi játszóház várja, de lesz vetített képes előadás, tombola és kerekasztal-beszélgetés is. Az idén 104 kiállító hozza el kincseit Miskolcra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában