Helyi közélet

2012.02.22. 08:48

Takarékos lesz az oktatás

Miskolc - Elbocsátások és energiatakarékosság vár ebben az évben az iskolákra.

Miskolc - Elbocsátások és energiatakarékosság vár ebben az évben az iskolákra.Miskolc oktatási intézményeinek még a tavalyihoz képest is csökken a büdzséjük a város költségvetési tervezete szerint. Pedig a tavalyi év sem volt könnyű, hisz a város közel 2 milliárd forintos költségvetési zárolása leginkább az oktatási intézményeket sújtotta. De nem csak ezzel kell megküzdeniük az óvodáknak-iskoláknak, hanem azzal is, hogy a legtöbb intézményben néhány dolgozótól meg kell válniuk a bérköltségek csökkentése miatt. A szabadidő-szervezők a legnagyobb vesztesei a takarékosságnak.

Az Avasi Gimnáziumban is meg kellett szüntetni ezt a státuszt, tudtuk meg Arday István igazgatótól, bár itt tovább dolgozhat a kolléga. Igaz, nem a képzettségének megfelelő munkakörben, mert diplomás könyvtárosként most kézbesítőként telnek napjai.

– Úgy kalkulálunk, hogy feszített lesz ugyan a költségvetésünk, de különösebb problémát nem okoz a kevesebb pénz – fogalmazott az igazgató, hozzátéve: a tervek szerint több millió forinttal kevesebb jut a gimnáziumnak idén, spórolni viszont már nincs min, hiszen a különórákat és a csoportbontásokat korábban megszüntették.

Kicsavarják az izzókat

Nem néz gazdag év elé a Herman Ottó Általános Iskola sem. Póczos Barnabás igazgatótól megtudtuk, a két iskolától bő 20 millió forintot vonnak el. Leépítés is lesz, 8 munkatársnak kell felmondani: 4 pedagógusnak és 4 technikai dolgozónak. A szaktanárok majd „áttanítanak”, azaz szaladgálnak az egyik iskolából a másikba, fogalmazott az igazgató. Ezenkívül az energiatakarékosságra is nagy gondot fordítanak: minden második izzót kicsavarják, spórolnak a vízzel, és a hőszolgáltatóval megegyeztek, hogy éjszakára lejjebb csavarják a fűtést. A pedagógiai programban foglaltakat azonban megpróbálják teljesíteni, az év második felében derül ki, hogy ezen kell-e valamit változtatni a költségcsökkentés érdekében.

Mennyivel kevesebb?

Szerettük volna megtudni, hogy összesen mennyivel jut kevesebb az oktatásra az idén, mint tavaly, és hogy hány dolgozót kell elbocsátani, de az önkormányzat illetékes főosztályvezetőjét és osztályvezetőkét nem értük el. A közgyűlési előterjesztésből annyit tudtunk kiolvasni, hogy az óvodáknak több mint 237 millió forinttal, az általános iskoláknak több mint 762 millió forinttal, a gimnáziumoknak több mint 128 millió forinttal, a szakközépiskoláknak pedig több mint 115 millió forinttal jut kevesebb 2011-hez képest.

140 dolgozó

Miskolcon közel 140 dolgozót érint az oktatási intézményeket érintő megszorítás, tudtuk meg Csabalik Zsuzsától, a Pedagógusok Szakszervezete Miskolc Városi Szervezete középiskolai titkárától. Közülük a tervek szerint lesz, aki más intézményben fog dolgozni, mint eddig, körülbelül 30-an nyugdíjba vonulhatnak, a technikai dolgozók közül pedig körülbelül szintén 30-an közfoglalkoztatásban vehetnek részt a Miskolc Holding valamelyik cégénél.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában