Helyi közélet

2012.02.14. 14:53

Sárospatak: Több mint 600 millió lehet a hiány

Sárospatak - A sárospataki önkormányzat nem gondolkozik további létszámleépítésekben.

Sárospatak - A sárospataki önkormányzat nem gondolkozik további létszámleépítésekben. Legutóbbi testületi ülésén első olvasatban tárgyalta a 2012-es költségvetését a sárospataki önkormányzat. Ebben egyebek mellett az szerepelt, hogy egyrészt 250 millió forint működési forráshiánnyal kell tervezni a városi büdzsét, másrészt év végéig fel kell számolni az egyik banknál meglévő 2011-ről áthozott 370 millió forintos tartozást.

Örültek is, nem is

– Amikor elkezdtük tárgyalni a 2012-es sárospataki költségvetést, egy kicsit örülhettünk is, mert a számok azt mutatták, hogy 250 millió forintos működési forráshiánnyal kezdjük az idei évünket, ami mintegy 100 millió forinttal kevesebb, mint amennyivel 2011-et kezdtük – mondta az Észak-Magyarországnak Aros János, Sárospatak polgármestere. – Ez annak az intézkedéssorozatnak volt köszönhető, amelyet tavaly kénytelenek voltunk végrehajtani. Egyebek mellett ez együtt járt ötven álláshely megszüntetésével. Szerencsénkre ezek egy része vagy üres álláshely volt, vagy olyan határozott idejű szerződések, amelyet a lejáratot követően nem szüntettünk meg. Az örömünk nem tarthatott sokáig, mert hiába spóroltunk meg 100 millió forintot, amikor idén azzal kell szembesülnünk, hogy a normatívacsökkenések miatt 150 millió forinttal kevesebből gazdálkodtunk.

További megtakarítások

– Sárospatak polgármestere elmondta, az óvoda és az általános iskola normatívája a működési költségek kevesebb mint felét teszik ki, ezért a két intézmény fenntartása egy évben legalább 250 millió forintjába kerül az önkormányzatnak.

További létszámleépítésben nem gondolkozunk, mert ez már a működést veszélyeztetné. Első lépésben áttekintjük az összes közszolgáltatási szerződésünket, amiből egyelőre az látszik, hogy ennek eredményeként év végéig akár 50 millió forintot is megtakaríthatunk. Bízunk abban is, hogy a tavalyi mértékben részesülhetünk majd az önhikis pályázatokon. Ha ugyanazt az összeget megkapjuk, amit 2011- ben megítéltek Sárospataknak, akkor talán rendben is leszünk – tette hozzá Aros János. A költségvetés tárgyalásának következő fordulója a február 24-i testületi ülésen lesz.

ÉM-BG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában