Helyi közélet

2012.02.27. 16:06

Rendszerben és minőségben gondolkodnak

Borsod-Abaúj-Zemplén - Nem elég termelni: jó minőséget kell biztosítani, ami megteremtheti a helyi piacot is.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Nem elég termelni: jó minőséget kell biztosítani, ami megteremtheti a helyi piacot is.

A kis helyi kertészetek elláthatják a piacon túl az önkormányzati intézmények konyháját, de a helyi motelekét is. De feldolgozó üzem is épülhet rá, mondjuk a tojástermelésre tészta-előállítás. Ezen túlmenően hatással lehet a kultúrára, a közösségépítésre, például a helyi termékeket be lehet vezetni egy falunap keretében, az őstermelőknek nyújtott lehetőség egyben idegenforgalmi vonzerőt jelenthet - minderről dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter beszélt a Megyei Államigazgatási Kollégium hétfői ülésén, ahol a Darányi Ignác Tervet mutatta be.

Milliárdok és szemléletváltás

A miniszter ígérete szerint a pályázatokat, amelyekre uniós és állami forrásból az elkövetkező két évben 300 milliárd forint áll rendelkezésre, valamennyi területen még idén megnyitják, ám nem mindegy, miként írják ki azokat. Ha 100 millió forintban jelölik meg az alsó határt - magyarázta -, akkor csak a nagy cégek előtt nyitják meg azokat. Ha a maximum, akkor a ki, helyi kertészetek előtt is megnyílik a lehetőség. A miniszter a folyamatok egyszerűsítését is ígérte, amire friss példaként említette, hogy a döntően családi gazdálkodó dohánytermelők időben megkapták a nekik járó támogatást, nem kell hitelfelvételért kilincselniük ahhoz, hogy elkezdhessék a termelést. Általános elvárásként fogalmazta meg: „Az ügyintézésben személetváltásra van szükség, hogy az MVH-t ne ÁVH-ként értelmezzék.”

Már csírájában is

A Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának igazgatója,Lórántné Orosz Edit a 2011-ben még kísérleti jelleggel, 2012-től élesben működő Start-munkaprogramok és a vidéki foglalkoztatásnövelés kapcsolatáról beszélt. Leszögezte: már „csírájában elősegítik” azt. Lehetőséget jelentenek az értékteremtésre, s arra, hogy jobban megérje dolgozni, mins segélyen lenni. A programok választéka széles (példák, a teljesség igénye nélkül): mezőgazdasági tevékenység, belvízelvezetés, mezőgazdasági utak létesítése, bio- és megújuló energiaforrások, energianövény-termelés és -gyűjtés, illegális hulladéklerakó megszüntetése, ártalmatlanítása. Ismertette ugyan a mezőgazdasági program megyénket érintő döntés részleteit is, azonban ezek - mint utóbb megtudtuk - egyelőre nem publikus adatok.

ÉM-SzK


„Magyar ember magyar bort igyon!”

Berta Béla, igazgató (Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóság) a szőlő és bor ágazat helyzetéről, fejlesztési lehetőségeiről szólt, a Darányi Terv tükrében. leszögezte: meg kell állítani a szőlőterületek további csökkentését, s el kell érni az uniós csatlakozás előtti területnagyságot. Továbbá: a minőségi termelés érdekében az ültetvényeken szerkezetátalakítást kell végrehajtani, emellett a Kárpát-medencei fajtákra kell átállni, a Chardonnay-t és társait hagyjuk meg másoknak. Gyümölcsös, tájjelegű borokat kell előállítani, elérve, hogy a magyar bor egyet jelentsen a jó minőséggel. Ez vonhatja maga után a fogyasztói szemlélet változását: „Magyar ember magyar bort igyon. A külföldiek pedig, ha lehet, helyben fogyasszák el.”


További előadók

  • Demeter Ervin kormánymegbízott
  •  Kerékgyártó László igazgató (B.-A.-Z. Megyei Kormányhivatal Földhivatal)
  • Berta Béla, igazgató (Földművelésügyi Igazgatóság)
  • Takács András, programvezető (Tokaj-Hegyalja Programiroda)

  • Borsod-Abaúj-Zemplén - A vidéken élők életminőségének javítása is célja a Darányi Ignác Tervnek.

    Miskolc, 2012. február 27., hétfő (MTI) - A vidék életminőségének javítása a Nemzeti Vidékstratégia és a Darányi Ignác Terv elsődleges célja - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter Miskolcon hétfőn a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Államigazgatási Kollégium ülésén. 

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában