Helyi közélet

2012.02.02. 12:18

Rendkívüli hideg - Két pulcsi, plusz sál és forró tea...

Miskolc - Ha kinn rendkívüli a hideg, mindenki igyekszik a meleg szobákba. De hogy bírja, akinek muszáj kinn lennie?

Miskolc - Ha kinn rendkívüli a hideg, mindenki igyekszik a meleg szobákba. De hogy bírja, akinek muszáj kinn lennie?Két járőröző rendőr, beléjük botlunk elsőként, amikor kimerészkedtünk a hideg utcára, hogy körülnézzünk, kik azok, akiknek muszáj kinn lenniük, a munkájukat ugyanis a szabadban végzik. Nem fáznak, jegyzik meg, prémes sapka, vastag kabát van rajtuk, mutatják, igaz, kesztyű nincs, azt a még hidegebbre tartogatják. A miskolci belváros felé haladva kulcsmásoló férfibe botlunk, ő elárulja, a kora reggelek a nehezebbek, akkor vevő sincs, mindenki siet a hidegben. A hírlapárus állítja, jól beöltözött, nem fázik. Nem túloz, mellette ott a hősugárzó, de nincs bekapcsolva. Talán ha még hidegebbre fordul az időjárás, mondja.

Mindenki siet

A belvárosban két fiatal lányt szólítunk meg, egy illatszerforgalmazó cég termékmintáit osztogatják. Tóth Lilla és Halász Ivett egyetemisták, így próbálnak meg egy kis plusz pénzhez jutni.

– 3-4 órát vagyunk kint egy nap, termékmintát osztunk vagy szórólapozunk, az utóbbi esetén hamarabb végzünk – mondják. Lilla sorolja, két nadrág, két pulcsi és egy plusz sál is van rajta, hogy kibírja a hideget.

– Az irodában teával kínálnak minket munka előtt és után is, és mondják, melegedjünk kicsit – fűzi hozzá Ivett.

A lányok úgy gondolják, ha még hidegebbre fordul az időjárás, nem kell kijönniük. Nem is bírnák, meg kevesebben is állnának meg a mintáért: mindenki sietősre fogja.

Meleg és vastag

A Selyemréti villamosmegállóban forgalomszolgálati ellenőrökkel találkozunk. Ők is kinn vannak egész nap, akár hét órán át is, a feladatuk – többek között – hogy ellenőrizzék, időben érkeznek-e a buszok, villamosok a megállóba, az első ajtót nyitja-e ki a járművezető, és nem beszélget-e vezetés közben.

– Amint 0 fok alá süllyed a hőmérséklet, vagy erősen fúj a szél, meleg teát kapunk – mondja Tóth Zoltánné és Ankhelyi Lászlóné, elő is kerül a termosz. Mesélik, munkakezdéskor egyébként is gyakran főznek, jobb úgy kimenni, hajnalonként ugyanis még elviselhetetlenebb a hideg. Az egyenruhakabát egyébként jó meleg, a nadrág is vastag, igyekeznek alá is öltözni. Ha zord az idő, gyakrabban váltják egymást, jegyzik még meg, és bennünket is megkínálnak a forró itallal.

ÉM-HM


Járőrök, hidegben

Egyedné Novodonszki Éva, a B.-A.-Z. megyei rendőrfőkapitányság sajtóreferense elmondta, védőruha, védőital jár a járőröknek, ezekről a közvetlen parancsnok intézkedik. A speciális feladatok bevetési öltözetének is van téli változata. Ha nagy a hideg, akkor gyakrabban, három óra helyett óránként váltják egymást a járőrök, az őrsön vagy az irodán teával várják őket.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában