Helyi közélet

2012.02.02. 15:06

Pisztrángos Tóni, a Hámori tó lékhorgásza

Miskolc-Lillafüred - A 68 esztendős Jeszenszky Antal - horgászberkekben csak Pisztrángos Tóni - több, mint fél évszázada várja a kapást. Hámorban született, de már a Kiliánból jár fel a hegyre: a Hámori tó jegén beszélgettünk a téli horgászat rejtelmeiről.

Miskolc-Lillafüred - A 68 esztendős Jeszenszky Antal - horgászberkekben csak Pisztrángos Tóni - több, mint fél évszázada várja a kapást. Hámorban született, de már a Kiliánból jár fel a hegyre: a Hámori tó jegén beszélgettünk a téli horgászat rejtelmeiről.

- A jég vastagsága olyan 22-26 centiméter lehet jelen pillanatban - guggol le és mutatja Jeszenszky Antal. - A horgász szabályok szerint nyolc centiméter fölötti vastagságnál már rá lehet menni a tavakra. Ilyen hidegben akár 30 cm is lehet hamarosan a jég, hiszen kemény, igen erős a hideg. Látja, a lék is befagy. Ezt állandóan rángatni kell - mutat a szerelés végére Pisztrángos Tóni - , ugyanis van rajta egy halacska, egy élő kárász, ami le van engedve 7 méter mélyre, és úgymond be van szabályozva. Nézze! Megemelem, visszaejtem. Ragadozót, sülőt, vagy csukát szeretnék fogni. De a pisztráng is ráakadhat.

Nem játék

A 68 éves ősz férfi elárulja, hogy itt, Hámorban született és közel 55 esztendeje horgászik. Télen, nyáron.

- Engem nem zavar az időjárás. Az igazi horgász beöltözik! Ez a cipő, ami rajtam van, -40 fokot kibír, de húzok két-három polár pulóvert és jó meleg kabátot. - sorolja. - A téli felszerelés természetesen teljesen más. Az első fontos eszköz a jégfúró, de baltázni is lehet. Kellenek kis halak, és úgynevezett jégbotok is.

Jeszenszky úr szerint ismerni kell a tavat. Hogy hol, milyen a mélysége, mennyi fa van beledőlve. Mert a befagyott tó nem játék.

- Jelen pillanatban is lehetnek lyukak a jégen, ezért például nézni kell a jég színét. - árulja el. - Tíz perce volt egy kisebb rianás is. Hízik a jég, na. Nem árt tudni, hogy csak horgászok jöhetnek rá a jégre. Megállt a tó mellett nemrégiben egy rendőrautó - mutat a Palotaszálló felé - , ám mivel csak mi, horgászok voltunk rajta, tovább is álltak. De az biztos, hogy ha valaki korcsolyázott volna, azt letessékelik. Mi is leszoktunk küldeni embereket a jégről.

Bármikor lehet szeretni

A rutinos horgász feleleveníti a régi teleket, amikor -25-27 fok is volt, meg 50-70 cm-es hó. A 70-es évek elejének kemény teleit.

- Ahogy megy le a nap, úgy megyek körbe én is.  - magyarázza. - Jöjjön! Volt, hogy harminc lyukat is kifúrtam. Hoppá, odafagyott az úszó, vastagodik a jég. Megszoktam. Jó a meleg, persze, hogy jó! De ajánlom, hogy aki teheti jöjjön ki a természetbe. Én télen-nyáron itt vagyok miden nap. A természetet bármikor lehet szeretni.

(Juhász-Léhi István)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában