Helyi közélet

2012.02.17. 11:58

PannErgy: lezárult a mályi termelő kút fúrása

Miskolc, Mályi - A várakozásokat meghaladó eredményekkel zárta le a PannErgy Nyrt. a miskolci geotermikus projekt második - MAL-PE-02 -, utolsó termelő kútfúrási munkálatait - tudatta a társaság pénteken.

Miskolc, Mályi - A várakozásokat meghaladó eredményekkel zárta le a PannErgy Nyrt. a miskolci geotermikus projekt második - MAL-PE-02 -, utolsó termelő kútfúrási munkálatait - tudatta a társaság pénteken. 

A cég szerint a vártnál gyorsabban és sekélyebb mélységben sikerült elérni a vízadó réteget, 1.494 méteres mélységben. A PannErgy január elején kezdte meg a mályi termelő kútfúrási munkálatait.

Az előzetes adatok alapján, a kútfejen mért nyomás mintegy 2,8 bar volt, a kitermelt folyadék - víz - hőmérséklete a kútfejen mérve meghaladta a 90 Celsius fokot.

A következő napokban a triász mészkő repedezettségének vizsgálatára kerül sor. A későbbiekben zajlik majd a kút hosszú távú tesztelése és próbatermeltetése. A vízbázis sekély mélységben történő elérése a tervezettnél szerényebb fúrási költséget eredményezett, az összeget a cég nem közölte.

„Ez a siker lezárja a talán legfontosabb, és legkockázatosabb szakaszát a fejlesztésnek, nevezetesen az energia „előállítását. Egyre közelebb kerülünk a Miskolci Geotermikus Fejlesztési Projekt lezárásához, hiszen a napokban sikeresen hajtottuk végre az öt kútból álló harmadik, egyben utolsó kitermelő egység fúrási munkálatait. A nagy hideg ellenére szakembereink a karácsony és újév közötti időszakban elkezdett előkészítő munkát követően a fúrást nagyon hatékonyan tudták végezni. A két termelő és az eddig létesített egy visszasajtoló kút mellett elkezdtük a negyedik egység fúrásának előkészületeit. A PannErgy a korábbi terveit tartva a 2012-es téli fűtési szezonban már Miskolc számára olcsó és környezetbarát fűtési megoldást fog kínálni – nyilatkozta Bokorovics Balázs a PannErgy Nyrt. Igazgatótanácsának elnöke.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában