Helyi közélet

2012.02.14. 09:36

Pandák Pál : „Papírom van a napszámosságról”

Füzérradvány - A Huták Virágai Népdalkör vezetője is a Magyar Kultúra Lovagja lett. Arcok a megyéből: Pandák Pál népzenész.

Füzérradvány - A Huták Virágai Népdalkör vezetője is a Magyar Kultúra Lovagja lett. Arcok a megyéből: Pandák Pál népzenész.A napokban a magyar Kultúra Lovagjává avatta Pandák Pál füzérradványi népzenészt. A Falvak Kultúrájáért Alapítvány által alapított díjat Nick Ferenctől, az alapítvány kuratóriumának elnökétől vette át Pandák Pál.

Most már papírom van a napszámosságról – mondja tréfásan pandák Pál –, ugyanis azt mondta az avatáson a felterjesztőm, dr. Szabó Zoltán, a Magyar és Egyetemes Kultúra Lovagja, Túrkeve polgármestere, hogy most már hivatalosan is a nemzet napszámosa vagyok. Az indoklásban ugyan a Huták Virágai együttesnél végzett munkámat emelik ki, de ez viszonylag új keletű szakasza az életemnek. Idén leszünk tíz évesek és ha semmi nem jön közbe, akkor december 29-én meg is ünnepeljük ezt az évfordulót. Addig azonban még számos feladat vár ránk, rögtön áprilisban részt veszünk az Arany Páva-díjasok találkozóján, ami egyúttal egy minősítő verseny is. Ez annál inkább aktuális, mert idén jár le a kétéves minősítőnk, ezért erre a megmérettetésre nagyon készülünk.

A Huták Virágai Népdalkör tíz évvel ezelőtt azzal a nem titkolt céllal alakult, hogy a hegyközi szlovák- és magyar népdalokat, táncokat megőrizze az utókornak. Jelen pillanatban 150 magyar nyelvű és közel 40 szlovák nyelvű népdal tulajdonosai vagyunk, amelyet igyekszünk tovább adni. Most már ez a díj – amely egy nagyon jelentős mérföldkő a pályafutásomban – is kötelez ennek a munkának a folytatására, hiszen ez az elismerés abban a hitben erősít meg, hogy érdemes csinálni.

ÉM-BG


Az indoklás

Az indoklás Pandák Pál (Füzérradvány) polgármester-népzenésznek Lovagias tettek: Füzérradvány polgármestere és a Hegyköz kultúrájának meghatározó személyisége. A pálházai „Huták Virágai” Népdalkör művészeti vezetője. A népdalok bemutatása által a magyar és a szlovák nemzetiség kultúrájának ápolója. A „tégy dallal a nemzetért” gondolat jegyében citerakíséretével eljut hazánk más tájaira és a határon túli magyarok közösségeihez. Tanít, nevel, és Pünkösdi vigasságok programjával hagyományt teremt. 


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában