Helyi közélet

2012.02.06. 19:09

Oktatás: még most jön a neheze

Miskolc - Kevesebb iskolai osztály lesz, és elküldik a szabadidő-szervezőket.

Miskolc - Kevesebb iskolai osztály lesz, és elküldik a szabadidő-szervezőket.

Az elmúlt héten két sajtótájékoztatón is szó volt Miskolc oktatási intézményeiről. Amit tudni lehet, a tervek szerint a Központi Leánykollégium jelenlegi funkciója megszűnik, a városvezetés irodaházat tervez a helyére úgy, hogy az épületet nem adná el. Ebben az ügyben azonban még összeül a Miskolci Oktatási Kerekasztal. Milyen egyéb változások várhatók a város oktatási rendszerében? Ezt kérdeztük Csabalik Zsuzsától, a Pedagógusok Szakszervezete Miskolc Városi Szervezete középiskolai titkárától. Mint kifejtette: a miskolci önkormányzatnál akkor kezdődhet igazán az oktatás átszervezése, amikor megjelenik az új köznevelési törvény végrehajtási utasítása. Ez márciusra várható.

Mindenütt kevesebb

Néhány változásról azonban már most tudni lehet, mondta lapunknak a titkár. Például arról, hogy a demográfiai hullám elérte a középiskolákat is, így osztályok megszüntetése várható a gimnáziumokban és a szakközépiskolákban. Az önkormányzati gimnáziumokban valószínűleg 1-1 osztállyal lesz kevesebb szeptembertől felmenő rendszerben, négy év alatt így érünk el a mínusz 20 osztályig. A középiskoláknak meg kell szüntetniük a szabadidő-szervezői státuszt is, ez összesen 13 pedagógus álláshelyét érinti. Ezenkívül minden oktatási intézményben 2-3 dolgozóval lesz kevesebb, ami Csabalik Zsuzsa szerint ebben az évben még nyugdíjazással és az üres státuszok megszüntetésével megoldható, de jövőre már „keményebb dolgok jönnek”. Hozzátette: az önkormányzattól ígéretet kaptak egy adatbázis létrehozására, ami az állás nélkül maradt, aktív korú pedagógusokat segítené az elhelyezkedésében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában