Helyi közélet

2012.02.19. 12:05

Nem kell tartani a gyors jégzajlástól a Tiszán

Csak a jövő hét második felében várható a Tisza jegyének számottevő vékonyodása.

Csak a jövő hét második felében várható a Tisza jegyének számottevő vékonyodása.A Tiszát - kisebb megszakításokkal, helyenként torlódva – állójég borítja, a torlódásokban a becsült jégvastagság 40-60 centiméter, de helyenként eléri a 150 centimétert is. A Tisza mellékfolyóin sem volt lényeges változás, felszínüket továbbra is jelentős, 15-30 centiméteres vastagságú jég fedi, de néhány helyen már megkezdődött a jég természetes vékonyodása, szakaszos eltűnése.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság előrejelzése szerint a tiszai jéghelyzetben a jövő hét első napjaiban nem várható számottevő változás. A várható enyhülés, leginkább a Kárpát-medence nyugati felén lesz érezhető, ahol a jövő hét második felében 10 fok fok feletti maximumokra és fagymentes éjszakákra is lehet számítani. A Tisza és mellékfolyói külföldi és hazai vízgyűjtő területén a vastag hóval fedett részek fölött ködképződés és mérsékelt felmelegedés, napközben is fagypont körüli hőmérséklet lesz a jellemző. Ennek az enyhébb időjárásnak a Tisza vízjárására gyakorolt hatása egyelőre kevés lesz, de kisebb vízszintemelkedések kialakulhatnak. A vízszintemelkedések nagyságát a külföldi vízgyűjtő területen található hótakaró olvadásának üteme határozza meg.

Készenlét a jégtörőknél

A Tisza jeges árvíz elleni védelmét, ezen belül kiemelten a Tiszalöki és Kiskörei vízlépcsők üzembiztonságát, összesen 8 jégtörő hajó biztosítja, amelyek állomáshelyeiken - Tokajban, Tiszalökön, Tiszacsegén és Kiskörén - folyamatosan készenlétben állnak. A Vízügyi Szolgálatnak a jeges árvíz elleni védekezéssel összefüggésben - jogszabályban meghatározott módon - a jégtörő hajókat minden évben a december 15-e és március 1-je közötti időszakban a folyókon, az előre kijelölt állomáshelyeiken eleve kell készenlétben tartani. A hajókon szolgálatot teljesítő legénység a jégtörőhajók, úszójárművek és a kikötők jégtelenítéséről folyamatosan gondoskodik.

ÉM-SZB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában