Helyi közélet

2012.02.29. 18:06

Nagyavas: favágás, próbafúrás, közművezetés

Miskolc - Az Avasi Munkacsoport eddigi tevékenységét összefoglaló sajtótájékoztatót tartottak szerdán Miskolcon. Az esemény után Pfiegler Péter, Miskolc alpolgármestere nyilatkozott az Észak-Magyarországnak.

Miskolc - Az Avasi Munkacsoport eddigi tevékenységét összefoglaló sajtótájékoztatót tartottak szerdán Miskolcon. Az esemény után Pfiegler Péter, Miskolc alpolgármestere nyilatkozott az Észak-Magyarországnak.

- 2011. májusában indítottuk el az Avasi Munkacsoportot, amely egy újszerű forma az önkormányzatnál -nyilatkozta lapunknak Pfiegler Péter, Miskolc alpolgármestere. - Annak érdekében jött létre a munkacsoport, hogy a pinceomlásokat, partfalcsúszásokat kezelni tudjuk, ugyanis még a leggazdagabb önkormányzat sem teheti meg azt, hogy egy partfal omlás után például rendbe teszi a területet súlyos milliókért, majd 20, vagy 50 méter múlva később megint lesz egy partfalcsúszás, akkor azt megint rendbe teszi, s így tovább.

Pfiegler Péter elmondta, hogy a munkacsoportban városházi szakemberek - főépítész, főkertész - , a Városfejlesztési Kft. (a pályázati pénzek miatt is), magáncég (miskolci lokálpatriótaként önszántából, mélyfúrást vállalva), egyetemi oktatók, tanárok és doktoranduszok mellett civilek (pincetulajdonosok, asztaltársaságok) is helyet kaptak. Sőt! Szerdától az Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány is részt vesz az Avasi Munkacsoport tevékenységében.

Az Avas egészét

A miskolci városvezető három fő szegmenst vázolt, amely a munkacsoport főbb feladatai közé tartozik. Eszerint a fúrásokra alapozott vizsgálatok, a már elkészült digitális térképre alapozott felmérések (a térképen az Észak-Avas ingatlanai is megtalálhatóak helyrajzi számokkal, utcákkal, stb), és a fakivágások.

- Hangsúlyozni szeretném, hogy semmilyen olyan munkát, így fakivágást sem engedélyezek, ami nem szükséges! - hangsúlyozta Pfiegler Péter. - A mostani kivágások előtt is alaposan végigjárta a területet a főépítész és a főkertész is, s kizárólag a beteg, elkorhadt, és tájidegen fákat jelölték meg kivágásra szakembereink.

Az alpolgármester ugyanakkor hozzátette, hogy a munkacsoportnak az Avas egészét kell figyelembe vennie tevékenysége során.

Arra a felvetésünkre, hogy mennyi pénze van a városnak a projektre, Pfiegler Péter elmondta: a képviselőtestület elfogadta a 2012-es költségvetést, amelyben 90 millió forint van elkülönítve az Avasra.

Milyen talajrétegeket és milyen mélyen

- Egyrészt ez sok pénz, másrészt kevés a munka volumenéhez képest - magyarázta az alpolgármester. - Nem árt azonban, ha tudjuk, hogy ez egy hosszútávú munka, amelyet elkezdtünk, s folytatni is fogjuk a jövőben.

És, hogy idén a fakivágások mellett milyen munkák várnak az Avasra, a városvezető azt felelte, hogy a tervek szerint úgynevezett szonda-, és mélyfúrások mellett talajmechanikai vizsgálatok.

- Fontos lenne ugyanis részletes tudnunk, hogy ne adj Isten egy katasztrófa esetén milyen talajrétegeket és milyen mélyen kellene elérnie a szakembereknek - tette hozzá Pfiegler Péter. - Emellett a felszíni vízek problematikája mellett sem mehetünk el, így azon van a munkacsoport, hogy az idén képet kapjunk arról, hogy milyen elehetőségeink vannak a Nagyavason a felszíni csapadék elvezetésére.


Próbafúrás, közművezetés, fajegy

  • A Miskolci- és Debreceni Egyetem kutatócsoportja számos földtani vizsgálatot készítettek és próbafúrásokat végeztek. Így derült ki, hogy van olyan terület az avasi domboldalon, ahol 18 méter magas mesterséges feltöltésekre épültek az utcák, épp ezért fordulhat elő földcsuszamlás.
  • Rostás László főépítész a "jó gazda, jó kertész szemléletével" beszélt az Avasról. A főépítész elmondta, a munkafolyamat megkezdésekor sokrétű problémával találkozott. Az előkészítés megkezdődött, ezt követi majd az állapotfelmérés, állagmegóvás, tervezés és a megvalósítás. A beruházás 1 milliárdos nagyságrendű, melyet csak pályázati pénzek segítségével tudnak megvalósítani. A közmű jelenti talán a legnagyobb problémát, ugyanis a közművezetés nincs megfelelően kiépítve. A hegy "megfogása" a jó építési alap megteremtése.
  • A kivágott 95 darab fát környékén lakó rászorultak kapják majd meg a Családsegítő és az Iránytű Szociális Intézeten keresztül. Azonban a felaprított fához legkorábban hétfőn lehet majd hozzájutni a már említett két szervezeten keresztül, akik úgynevezett fajegyet fognak adni a rászorultaknak, amivel átvehetik majd az adományt. A kivágott fát egyébként a közterület és a városi rendőrkapitányság munkatársai járőrözéssel igyekeznek majd megóvni a tolvajoktól.

  • Miskolc - A Nagyavason, a Rácz soron három "woodoo fa" is várja sorsa beteljesülését.

    Miskolc - Újra ligetessé válhat az avasi pincesor. A rászorulóknak ajánlotta fel a város az Avason kivágandó 95 fát.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában