Helyi közélet

2012.02.11. 12:17

Megkezdték a jégtörők kiemelését a Bodrogból

Miskolc, Tokaj - Két jégtörőhajót emelnek ki ezekben az órákban a Bodrogból a Bodrogkisfaludi kompkikötőnál és közúton juttatnak el a Tiszacsegére.

Miskolc, Tokaj - Két jégtörőhajót emelnek ki ezekben az órákban a Bodrogból a Bodrogkisfaludi kompkikötőnál és közúton juttatnak el a Tiszacsegére.

A Tisza teljes hazai szakaszán – kisebb megszakításokkal – áll a jég, melynek vastagsága átlagosan 10-20 centiméter között van, de helyenként eléri már eléri a 25-30 centimétert is. A Tisza erőteljes befagyása komoly megelőző óvintézkedések megtételére készteti az Országos Vízügyi Igazgatóságot, amelynek egyik első lépéseként két kisebb tiszai jégtörőt (a Jégvirág I-et és II-t) ezekben az órákban – rendhagyó módon – közúton szállítanak Tokajból ideiglenes állomáshelyükre Tiszacsegére, hogy ott segítsék a folyó jégmentesítését. A hajók folyóból való kiemelését a bodrogkisfaludi kompkikötőjénél végzik el, ahová reggel 7 órakor indulva csak a 20-25 centiméteres jég törésével juthattak el a hajók. A közúti vontatókra emelt jégtörők az M3-as autópálya érintésével jutnak el - várhatóan estére - Tiszacsegére, ahol még ma vízre helyezik őket.

Készültségben a hajók

A szakemberek egyébként folyamatos jégfigyelő szolgálatot látnak el és gondoskodnak a jégtörőhajók jégtelenítéséről. A motorok járatásával és a kormányművek átmozgatásával 24 órán keresztül melegen tartják a jégtörő hajókat és ellátják a jégkormányzási feladatokat a kikötők területén.

ÉM-SZB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában