Helyi közélet

2012.02.01. 13:34

Még ne menjünk a jégre!

Miskolc - Egyelőre veszélyes a befagyott tavak és folyók jegén tartózkodni.

Miskolc - Egyelőre veszélyes a befagyott tavak és folyók jegén tartózkodni.

Csábító, de még veszélyes a jég. Ugyan már sokan szeretnének csúszkálni és korcsolyázni a tavak, folyók jegén, de még nem árt az óvatosság. Várjuk meg, amíg 10 centiméternél vastagabbra hízik a jég!

A befagyott tavakon való tartózkodás legfontosabb szabályairól egy 2001-es belügyminisztériumi rendelet rendelkezik, tudtuk meg Gaskó Bertalantól, a B.-A.-Z. Megyei Rendőr-főkapitányság kommunikációs irodájának vezetőjétől. Mint mondta, a jogszabályok ezzel kapcsolatban úgy rendelkeznek, hogy a folyók jegén tilos tartózkodni, tavakra is csak akkor szabad merészkedni, ha a jég kellőképpen vastag és szilárd, nem olvad és nem mozog.

Járművel tilos

Különböző internetes oldalakon olvashatunk arról, hogy mit nevezünk kellőképpen vastag jégnek. Egy embert már elbír a 8 centiméteres összefüggő jégtakaró, egy csoportot a 12 centis, sportolni pedig akkor lehet rajta, ha legalább 18 centiméteresre hízik. Gaskó Bertalan felhívta a figyelmet járművel viszont tilos a tavak jegére hajtani, így jégmotorozni sem szabad.

Még egy veszély leselkedhet azokra, akik a szabad vizek jegén szeretnének korcsolyázni, méghozzá a horgászok által vágott lékek. Ezt a horgászoknak minden esetben jól látható módon jelezniük kell, ha pedig a lék egy négyzetméternél nagyobb, azt körül kell keríteni piros-fehér csíkos korláttal. Aki nem tartja be a rendeletben foglalt szabályokat, 20 ezer forintos bírsággal sújtható, tette hozzá a kommunikációs iroda vezetője.


Miért veszélyesek a folyók?

A folyóvizek jég alatti vízszintváltozásai jégmozgást idéznek elő, apadáskor a látszólag még szilárd jég állapota megváltozik, és egyszerűen beroppanhat. Ha enyhül az idő, a jég vastagsága csökken, szilárdsága romlik, ezért a rajta való közlekedés, sportolás nem biztonságos. Nagyobb jégfelületen különös veszélyeket rejthet a friss havazás, mert a hótakaró miatt nem látszik, hogy a jég milyen állapotban van. Ezeket a területeket éjszaka különösen célszerű elkerülni.



Miskolc - A miskolci gyerekek előnyben vannak, hiszen ha korcsolyázni akarnak, felkereshetik a Jégcsarnokot. Azonban a hideg beálltával több iskola is gondoskodik jégpályáról saját diákjai számára.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában