Helyi közélet

2012.02.10. 14:18

Kórházbezárások - Ez még a találgatások ideje

Borsod-Abaúj-Zemplén - Leghamarabb február 15-ére remélhető, hogy nyilvánosságra hozzák az egészségügy új rendszerének tervét.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Leghamarabb február 15-ére remélhető, hogy nyilvánosságra hozzák az egészségügy új rendszerének tervét.Február 15-én tesz javaslatot a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) a teljes magyar fekvőbeteg-ellátásról, az erre fordított pénzről és magáról az ellátórendszerről az egészségügyi ágazati vezetésnek. Ez várhatóan tartalmazza majd, miként módosul a szolgáltatók területi ellátási kötelezettsége, funkciója és a kapacitások felosztása.

Országjáró konzultációk

Ezzel kapcsolatban a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkársága csütörtökön közleményt adott ki, igazolandó, hogy az egészségügyi struktúra-átalakításról országjáró konzultációkat folytattak az érintett intézményekkel, amelyek nyomán egységes gondolkodás alakult ki. A konzultációk minden esetben térségi fórummal zárultak, szögezi le a közlemény, amely nevesíti: a helyettes államtitkár Tapolca, Körmend, Csorna, Győr, Marcali, Nagyatád, Komló, Pécs, Kazincbarcika, MISEK Miskolci Semmelweis Ignác Egészségügyi Központ, Miskolc, Vásárosnamény, Debrecen, Kalocsa, Makó, Szeged, Kisbér, Komárom, Budapest képviselőivel egyeztetett.

Ez a lista nem az

A közlemény alapján egy országos napilap „Ezek a kórházak szűnhetnek meg - itt a lista” cím alatt találgatásokat közölt arról, hogy az említett városok intézményeit miként érintheti a változás. A félreértések elkerülése végett dr. Tóth László ügyvezető igazgató közleményben adta hírül pénteken: „Nem szűnik meg a MISEK Miskolci Semmelweis Ignác Egészségügyi Központ!” Állítja: fel sem merült a MISEK megszüntetésére, ágyszámának és kapacitásának csökkentésére irányuló elképzelés a múlt heti, az általa vezetett intézményben tartott megbeszélésen, amelynek témája a kórházak közötti együttműködésből adódó előnyök minél jobb kihasználása volt. Mint írja, itt hangzott el az is, hogy a MISEK a többi egészségügyi ellátóval közösen alakítja ki a Semmelweis Tervben lefektetett egységes betegutak kialakításának rendszerét, annak érdekében, hogy a betegek a lehető legjobb ellátásban részesüljenek. A megbeszélésen elhangzott az is, hogy a MISEK mind a város, mind a regionális egészségügyi ellátásban nélkülözhetetlen. A kórház vezetése erről a dolgozókat is tájékoztatta csütörtökön.

ÉM-SzK


A „menetrend”

Február 15.: a GYEMSZI átadja a szolgáltatók új fekvőbeteg területi ellátási kötelezettségére, illetve kapacitására vonatkozó felosztási javaslatát az ágazati vezetésnek, illetve az OTH-nak. 

Március 31-ig: a hivatal elkészíti az ezekre vonatkozó határozatokat és működési engedélyeket.

Április 18-ig: a szolgáltatók nyilatkozhatnak arról, hogy megfelelnek-e a szakmai minimum feltételeknek, ezt követően pedig további négy hónap alatt gondoskodhatnak azok biztosításáról.

Április 30-ig: az OEP megköti az új finanszírozási szerződéseket a szolgáltatókkal.


Akik egyeztettek

A miskolci egyeztetés résztvevői voltak: dr. Cserháti Péter, egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkár, dr. Imre László, a GYEMSZI Egészségszervezési és Finanszírozási Főigazgatóságának vezetője, dr. Jakó Ildikó, a Regionális Terület Ellátó Központ vezetője, dr. Tóth László, a MISEK Kft. ügyvezető igazgatója, dr. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere és dr. Csiba Gábor, a B.-A.-Z. Megyei Kórház főigazgatója (dr. Tóth László közleménye alapján)


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában