Helyi közélet

2012.02.19. 19:58

Isten veled Pali!

Valamikor 90 nyarán Miskolcról mentünk Pestre. A Pecsában volt valami. Nem emlékszem. Vagy inkább mert, amiért most ezeket a sorokat írom, ahhoz képest nem fontos.

Valamikor 90 nyarán Miskolcról mentünk Pestre. A Pecsában volt valami. Nem emlékszem. Vagy inkább mert, amiért most ezeket a sorokat írom, ahhoz képest nem fontos.

Lengyel Pali itt volt Miskolcon, és felajánlotta, hogy elvisz minket. A kombi Trabiból a ligetben kászálódtunk ki; elbúcsúztunk, intettünk, miközben a kelet-német verdával Pali elpöfögött. Attila barátom akkor azt mondta, hogy "kár, hogy Pali kiszállt az életünkből..."

"Szombaton, 69 éves korábban tényleg elment Pali; Lengyel Pál. A rendező Diósgyőrben született 1943. október 4-én. 1964–1975 között a miskolci Manézs Amatőr Színpad alapítója és rendezője volt. Innen a kaposvári Csiky Gergely Színházhoz szerződött. 1979-ben kapott diplomát. 1981-től az Állami Bábszínház (jelenleg Budapest Bábszínház ) rendezője. 1992-ben a Kolibri Színház tagja lett. 1997-től a Magyar Bábművészek Szövetségének elnöke volt. 2003-ban Blattner Géza-díjjal tüntették ki. Ugyancsak 2003-tól volt az egri Harlekin Bábszínház igazgatója."

A ligeti "kiszállás" előtt Lengyel Pál Miskolcon rendezte a Csokoládéháborút. Aztán a Három testőrt. Ez azután volt, miután Nagy Imrét és mártírtársait újratemették a Hősök terén. Édesapám azt mondta, hogy ne menj fiam Pestre, mert nem fogsz leérettségizni. Nem értettem. Szerintem az Öregem sem; ott gyalogolt Ő is egy barátjával a Dózsa Györgyön... Óriási tömeg volt, egy farmerdzsikes fiatal mondott jókat. Na, ezután jött az Art Stúdió Miskolcon a Molnárban Lengyel Palival. Szép hónapok voltak. A "Csokiháború" is hatalmas volt, de a Három testőr talán még inkább rátett egy lapáttal. A Molnárban, a preimer előtt még az épület előtt is álltak, annyian szerették volna látni. Ez azt hiszem 90 tavaszán volt. Nyáron a Diósgyőri Várban léptünk fel vele. Soha nem feledem! A felújított vári előadásokban már Tulipán Gabi is játszott. Fájdalmas, hogy most már Palival tudnak szakmázni... Urak! Itt a tavasz, nem lett volna jobb itt lent. Velünk?

"A miskolci Manézs Színház a 70-es évek egyik legjobb amatőr együttese volt. Nehéz darabokat tűztek műsorukra, 1971-ben A négerek imáját, 1972-ben a Végtisztességet, 1973-ban Az apostolt – mind többszörös fesztiválgyőztes produkciók voltak. Ebből a tehetséges társaságból került ki Lengyel Pál rendező mellett például Gőz István, aki két évtizedig Kaposváron volt színész, valamint Cselényi Nóra, aki szintén kaposvári színész, majd jelmeztervező lett. A Manézst a hatóságok aztán betiltották..."

Lengyel Pál 2010. októberében a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést kapta. Azt nyilatkozta akkor, hogy meglepte, mint bábművészt is az elismerés. De nagyon örült neki. Minket is megleptél Pali... Akkor, jó két évtizede a ligetnél és most... Most, hogy elmentél. Valami véget ért. Akkor a felhőtlen középiskolás éveknek, most meg talán annak a reménynek, hogy a Trabidból még egyszer kiintesz nekünk.

A viszontlátás reményében...

Barátsággal, Tóni...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában