Helyi közélet

2012.02.24. 07:59

Iskolából vitték el a rendőrök a négy roma fiatalt

Sajókaza - Bilincsben vittek el négy roma fiatalkorút – három 14 és 16 év közötti lányt és egy fiút – a rendőrök a sajókazai Dr. Ámbédkar alapítványi iskolából csütörtökön.

Sajókaza - Bilincsben vittek el négy roma fiatalkorút – három 14 és 16 év közötti lányt és egy fiút – a rendőrök a sajókazai Dr. Ámbédkar alapítványi iskolából csütörtökön. Az iskolát fenntartó Dzsáj Bhím buddhista közösség vezetője, Orsós János az Indexnek azt mondta, az épületet körbekerítették a rendőrök, majd bementek és tanárok füle hallatára cigányozni kezdtek. Orsós az iskola igazgatójával, Derdák Tiborral a gyerekek után ment a helyi rendőrőrsre, ahonnan őt és a kisebbségi önkormányzat vezetőjét „kidobták”, egyedül Derdáknak engedték meg, hogy maradjon, miután közölte, hogy igazgatóként felelős a gyerekekért.

A négy fiatalkorút egy február 13-án, az iskola udvarán történt bűncselekménnyel kapcsolatban gyanúsítottként hallgatta meg a rendőrség. A megalapozott gyanú szerint a kérdéses napon a négy fiatal vissztartott és bántalmazott egy 17 éves lányt; a fiú korlátozta a személyes szabadságában, a többiek megverték, ezért ellenük 18 év alatti személy sérelmére elkövetett személyi szabadság megsértése és csoportos garázdaság miatt folyik az eljárás. Előállításuk után a fiatalok részleges beismerő vallomást tettek, és nem éltek panasszal az eljárással szemben.

Hamarosan utánajárunk, mi indokolta, hogy a kamaszokat az iskolából, bilincsben vezették el a rendőrök, és hogy van-e összefüggés a mostani ügy és a nemrégiben tartott népszámlálással kapcsolatban feljelentések között – ahogy azt az érintett helyi roma vezetők állítják. 

- BOON - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában