Helyi közélet

2012.02.06. 14:51

Börtön fenyegeti azokat, akik átvágták a töltést Felső-Majláthon

Miskolc - A Miskolci Városi Ügyészség vádiratot nyújtott be közveszély okozás miatt két miskolci férfivel szemben, akik 2010. májusában Miskolcon, a Szinva-patak áradáskor Felső-Majláthon átvágták a vasúti töltést – tájékoztatta az Észak-Magyarországot dr. Martossy György főügyészségi osztályvezető ügyész, a főügyészség szóvivője. <h2 style="text-align: center;">

Miskolc - A Miskolci Városi Ügyészség vádiratot nyújtott be közveszély okozás miatt két miskolci férfivel szemben, akik 2010. májusában Miskolcon, a Szinva-patak áradáskor Felső-Majláthon átvágták a vasúti töltést – tájékoztatta az Észak-Magyarországot dr. Martossy György főügyészségi osztályvezető ügyész, a főügyészség szóvivője.

A szakértő szerint árvízvédelmi

Az ügy sok vihart kavart,mert a váratlanul lecsapó árviz készületlenül érte az egész várost, és a töltésátvágás ügye megosztotta az embereket.Van aki támogatná van aki elitéli azt aki igy próbálta menteni az ingatlancsoportot és lakóit ahol lakott.

Az ügyben kirendelt szakértő szerint a vasúti töltés egyben árvízvédelmi töltésként is funkcionált, ezért az ügyészség szerint a töltés átvágásával a vádlottak indokolatlanul közveszélyt idéztek elő, mely jelentős mértékű kárt okozott, ezért a vádhatóság végrehajtandó börtönbüntetés kiszabására tett indítványt a bíróságnak.

Dr. Hanvay Csaba, a terheltek ügyvédje munkatársunknak elmondta: ügyfeleit megdöbbentette a vádhatóság lépése, mert a nyomozást több okból is meg kellett volna szüntetni.

Ki okozott közveszélyt?

Véleménye szerint közveszélyokozást az követi el, aki árvíz okozásával, robbanó-, sugárzó- avagy más anyag, energia vagy tűz pusztító hatásának kiváltásával közveszélyt idéz elő. A két férfi nem okozott árvizet és főként nem idézett elő közveszélyt. Amikor a kisvasút töltése átvágásra került a töltés belváros felőli oldalán lévő terület már víz alatt állt, azaz már elöntötte az árvíz. A víz kb.1000 négyzetméteres területről egy négyzetkilométernél is nagyobb területre folyt át, vagyis ha az 1000 négyzetméteres területen 70 cm volt a vízoszlop magassága az ennél ezerszer nagyobb területre történt átömlése révén a nagyobb területen még egy cm-es vízszintemelkedést sem idézett elő. Ez a töltést átvágó személy számára már akkor nyilvánvaló volt, így a bűnös szándék hiányára is alappal következtetni lehet.

A nénit tűzoltók vitték el

A vasúti töltés egyébként úgy van kialakítva, hogy azon a víznek át kell tudni folyni ugyanis ezen a szakaszon két áteresz is van a töltés alatt. A töltéssel párhuzamosan húzódó vízelvezető árok, ami arra hivatott, hogy a csapadékvizet bevezesse a Szinvába, ráadásul a töltés belváros felöli oldalán van, tehát teljesen ésszerű az az eljárás ha valaki azt akarja elősegíteni, hogy a víz a vízelvezető árokba jusson.

Az ügyvéd szerint Miskolc Önkormányzat és a vasutat üzemeltető LÁEV arról tájékoztatta a nyomozóhatóságot, hogy vasúti töltésnek semmilyen árvízvédelmi funkciója nincs, nem szerepel a város árvízvédelmi tervében,az csupán egy közlekedési műtárgy. Azt az építményt nem lehet gátnak tekinteni, amelyiknek mindkét oldalán ugyan olyan védendő értékek vannak. Az ügy szempontjából lényeges körülmény az is, hogy a két férfi a töltés átvágásával életet mentett, ugyanis egyikük idős édesanyja életveszélyes beteg eszméletlen állapotban feküdt a töltés Bükk felőli oldala melletti telken álló földszintes házban. A víz már a beteg ágyának szélét mosta, állapot miatt a beteg nem volt mozdítható, az árvíz a beteg életét közvetlenül veszélyeztette. A nénihez már aznap reggel mentőt hívtak, de a mentősök a magasan álló víz miatt, nem tudták a beteget meg sem közelíteni.

A két férfi ezért szánta rá magát erre a kétségbeesett lépésre. A nénit végül a tűzoltók vitték ki a házból, a töltés átvágása után, amikor már alacsonyabban állt a víz, a mentők pedig kórházba szállították. Az ügyvéd álláspontja szerint a két férfi javára a végszükség, mint büntethetőséget kizáró ok is megállapítható. Ez már önmagában is elegendő ok lett volna az eljárás megszüntetésére.


Hogy történt?

A víz elöntötte a Csóka utca 22. és 24. alatti ingatlanokat is, a LÁEV vasúti töltése azonban megakadályozta, hogy a víz elárassza a töltés túloldalán lévő lakótelepet. A vádhatóság szerint az elsőrendű vádlott, és a másodrendű egy földmunkagéppel megbontották a vasúti töltést, így levezették a töltésnek a Bükk felőli oldalán felgyülemlett vizet.Ennek következtében a víz elöntötte a töltés túloldalán lévő Csóka utcai és Hegyalja utcai panelházakat.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában