Helyi közélet

2012.02.21. 11:52

Bíróság előtt a „putnoki ördögűző”

Miskolc - Féltestvérébe vágta a kést, mert „ő az ördög”, akit el kellett pusztítania.

Miskolc - Féltestvérébe vágta a kést, mert „ő az ördög”, akit el kellett pusztítania.Vezetőszáron hozta kedden reggel a bíróságra a foglár azt a bekötözött kezű, megbilincselt nőt, akire letöltendő börtönbüntetés kiszabását kérte a főügyészség, mert tavaly tavasszal egy 19 centiméteres pengehosszúságú konyhakéssel mellkason döfte féltestvérét. A vádlott kezén azért volt kötés, mert cellatársaival nem jön ki valami fényesen, és legutóbb ököllel ütötte a csempét dühében. Előzetes fogva tartása alatt nem ez volt az első incidense, néhány hete egyiküket egy asztali villával döfte meg.

Az elmeorvos szakértő szerint a nő, bár többször kezelték pszichiátrián, és enyhe gyengeelméjűségben szenved, nem elmebeteg. Impulzív természetéről árulkodhat két korábbi büntetése; az egyiket azért kapta, mert miután összeveszett édesanyjával, négy hónapos féltestvérét a földre lökte, majd a saját, a nagymamánál nevelkedő gyermekét a falhoz csapta, nyolc napon túli sérüléseket okozva neki, a második, garázdaságért kiszabott felfüggesztett fogházbüntetését pedig egy, a barcikai kórházban rendezett cirkusz miatt, melynek során ököllel beverte a tűzcsap ajtajának üvegét.

Vérrel fizetett a vérért

Az „ördögűzés”, ami miatt most a bírság előtt állt, tavaly március végén történt Putnokon. A vádlott fiatal férfi féltestvére átment a nagybátyjukhoz, ahol időnként a nő is meghúzta magát egy-két napra. Ezen a napon is ott volt, így a férfi – akiről a tanúként meghallgatott nagybácsi azt állította, hogy kötekedő természetű, „szereti a mások vérét szívni”– a vádlottat kezdte piszkálni, még vérrel is összekente nővére homlokát, aki ezen annyira felsrófolta magát, hogy egy üvegdarabbal összehasogatta saját felkarját.

Amikor másnap a férfi barátnőjével beszélgetett az utca túloldalán lévő házuk előtt, átkiabált nővérének, hogy „nem vagy a testvérem”, mire a vádlott ismét bepöccent, beszaladt a házba, és előkapott egy dermesztő méretű konyhakést. Az utca túloldalán támadt némi riadalom, a férfi és barátnője beszaladt az udvarra, a kaput elreteszelték, majd a férfit barátnője elrejtette a kazánházban. A vádlott ekkor már a kertkaput rugdosta – harmadik-negyedik támadása után megadta magát a retesz –, majd azt ordítva, hogy „Hol van..., Megölöm!”, egyenesen a kazánházhoz rohant, és a kés nyelével beverte az üvegét, hogy kihúzza rejtekéből öccsét. A férfi végül saját akaratából jött elő, nem számított rá, hogy nővére komolyan szúrni akar. Ő viszont mell magasságban oldalról öccse felé szúrt a késsel, akinek az volt a szerencséje, hogy a kés hegye a szegycsont közelében a bordaporcot kapta el, és nem hatolt a mellüregbe.

Ekkor már kijött a házból a férfi barátnőjének apja, és elzavarta a késes támadót, akitől nagybátyja vette el a kést az utcán. A vádlott azzal védekezett, hogy sugalmazás hatására akarta megölni a féltestvérét, mert „ő az ördög”, akit el kell pusztítania. Erről a kijelentéséről az elmeszakértő azt mondta, nem kóros elmeállapotból fakad, mindössze célszerű védekezés.

A Miskolci Törvényszék dr. Péter Zoltán vezette tanácsa a bizonyítási eljárást kedden lezárta, és – megvárva a börtönbeli akciókért kiszabott szankciókat – március elejére írta ki a következő tárgyalást, ahol már a perbeszédek elhangzása után megszülethet az ítélet is.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában