Helyi közélet

2012.02.14. 13:04

Az idő enyhébb, de nem olvad a folyók jege

Továbbra is jeges árvíz elleni készülség van érvényben a Tiszán.

Továbbra is jeges árvíz elleni készülség van érvényben a Tiszán.Február első felének igen hideg időjárását követően, a hét további részében folytatódik a már elkezdődött lassú enyhülési folyamat. Ma nagyrészt száraz idő várható, majd holnap országszerte valószínű több-kevesebb csapadék, havazás, amelyből az Alpokban és az Északi-Kárpátokban jelentős mennyiség is hullhat. A hét további részében is változékony időjárás valószínű – pénteken átmeneti lehűléssel - és a hét legvégén, a síkvidéken már inkább havas esőre, esőre lehet számítani, míg a hegyvidéki területeken továbbra is inkább a havazás lesz jellemző.

A folyó jégviszonyaiban az elmúlt napokhoz képest nincs változás. Jelenleg a teljes hazai szakaszon kisebb megszakításokkal 10-25 centiméteres állójég a jellemző, amely jelenleg a fokozott figyelőszolgálaton túl beavatkozást nem igényel. A Tisza mellékfolyóin az elmúlt naphoz képest az állójeges szakaszok jégvastagsága lényegesen nem változott (15-30 centiméter). A korábbi jégzajlásból kialakult jégtorlódásokat is folyamatosan figyelemmel kísérik, beavatkozást egyelőre ezek a jégjelenségek sem igényeltek.

A szakemberek folyamatos jégfigyelő szolgálatot látnak el és gondoskodnak a jégtörőhajók, úszójárművek jégtelenítéséről. A motorok járatásával és a kormányművek átmozgatásával 24 órán keresztül melegen tartják a jégtörő hajókat és ellátják a jégkormányzási feladatokat a kikötők területén.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában