Helyi közélet

2012.02.09. 17:14

Átláthatóak lesznek a civilek

Miskolc - Az új törvény csak bizonyos feltételek mellett engedi a közhasznú jelzőt az alapítványoknak.

Miskolc - Az új törvény csak bizonyos feltételek mellett engedi a közhasznú jelzőt az alapítványoknak.

Az új civil törvény, mely január 1-jén lépett hatályba, egyrészt rendet tesz a civil szervezetek lassan átláthatatlan sűrűjében, másrészt nehezíti a dolgukat. Csak Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 5600 egyesület, alapítvány működik, Miskolcon 1800. Mi lesz velük? – kérdeztük Szendrák Dórától, a Regionális Civil Központ (Recik) ügyvezetőjétől, aki elöljáróban elmondta: a civil szervezetekről legutóbb 1989-ben rendelkezett törvény. Ezt követően rohamosan kezdett szaporodni a számuk, de az utóbbi időben, mivel a gazdasági szférából egyre kevesebb támogatásra számíthattak, átpolitizálódott a rendszer. Hiszen csak politikai vonalon érkezett támogatás. Az egyesületeknek és alapítványoknak pedig épp az lenne a feladatuk, hogy függetlenek maradjanak, hangsúlyozta az ügyvezető. Hozzátette: úgy is hívták ezt a folyamatot, hogy „zuschlagosodás”. Emiatt komoly bizalomvesztés érte a civil rendszert, pedig nagyon sok hasznos és nélkülözhetetlen szervezet működik.

Visszaállítani a bizalmat

Az új törvénynek épp az az egyik feladata, hogy visszaállítsa a bizalmat az alapítványokkal és egyesületekkel szemben, és hogy csak azok kaphassanak elismerést, amelyek tisztességesen dolgoznak, jelezte a szakember. Az egyik változás, hogy új szervezeti formák alakulnak ki. Bár megmaradnak az alapítványok és az egyesületek, de létrejönnek a civil társaságok. Az átláthatóság érdekében közhiteles nyilvántartás készül majd róluk, és május 31-éig pénzügyi mérleget kell benyújtaniuk a gazdasági átláthatóság érdekében. Szendrák Dóra mindezt hasznos intézkedésnek tartja, de hozzátette: jó pár változás megnehezíti a jövőben a civil szerveződések dolgát.

Feltételek

Megszűnik például a kiemelt közhasznú jelző, csak közhasznú civil társaságok lehetnek, de azok is csak akkor kapják meg ezt a besorolást és az ezzel járó állami forrásokat, ha bizonyos feltételeknek megfelelnek: rendelkezniük kell adománnyal, vagy közfeladatot ellátó szerződéssel, vagy fogadniuk kell önkénteseket, és január 1-jétől kettős könyvelést kell vezetniük.

A gond csak az, hogy decemberben fogadtál el a törvényt, és amelyik szervezet nem kapcsolt időben, és az év elején nem kezdte el a kettős könyvelést, elveszítheti a közhasznú besorolást. Újdonság az is, hogy a Nemzeti Civil Alapprogramot (NCA) a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) váltja fel.

ÉM-HE


Nehéz lesz adományt gyűjteni

De hogyan élik meg a változásokat az alapítványok? A Minőies - Miskolci Nőknek is Esélyt - Alapítványnál érdeklődtünk, ahol Matiscsákné dr. Lizák Marianna irodavezető elmondta: az alapítványt már decemberben nyilvántartásba vették, így 2014-ig biztosított számukra a közhasznú besorolás. A pénzügyi mérleg elkészítése viszont többletfeladatot ró majd rájuk, igaz, az átláthatóságot pozitív eredménynek tartja. Azt azonban kétkedve figyeli, hogy fognak megfelelni az alapítványok az adománygyűjtési kötelezettségüknek. Mint mondta, eddig is nehézkes volt támogatókat szerezni, 1 százalékokat gyűjteni vagy saját vállalkozásból bevételt termelni, de ezek után még nehezebb lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában