Helyi közélet

2012.02.21. 19:23

Adóslista: Sokan már fizettek, mások felszívódtak

Miskolc - Főleg az ingatlannal foglalkozók halmoztak fel helyi adótartozást Miskolcon.

Miskolc - Főleg az ingatlannal foglalkozók halmoztak fel helyi adótartozást Miskolcon.

Hétfő óta elérhető Miskolc honlapján az a lista, amint azok a magánszemélyek és vállalkozások szerepelnek, akiknek és amelyeknek a várossal szemben komolyabb összegű adótartozásuk áll fenn.

Dr. Kakas Zoltán, a miskolci polgármesteri hivatal adóosztályának vezetője szerint az adósnévsor megjelentetésének pozitív hatásai már tapasztalhatók: 35 millió forintnyi elmaradást már rendeztek, további 50 millió forintra kértek részletfizetést. Nem túl biztató hír viszont, hogy másik ötvenmillió forint sorsa bizonytalan, mert az adótartozó cégek felszámolás alatt állnak, vagy már törölték is őket a cégjegyzékből. Kakas Zoltántól úgy tudjuk, főleg az ingatlanhasznosítással foglalkozó cégek közül kerülnek ki a nagyobb adósok. Ezek némelyike vagy tönkrement az elmúlt két-három év során, vagy még működik, de adótartozását hol részletekben fizeti, hol az önkormányzat inkasszózza.

„Saját” cég vezeti a listát

A lista „legelőkelőbb” helyén a 14 millió forintos adótartozással rendelkező Miskolci Belvárosi Fejlesztés (MBF) Kft. szerepel. A miskolci Széchenyi-negyed fejlesztő-beruházó projektcége egynegyed részben a MIK Zrt. tulajdonában van. Mint Kakas Zoltán elmondta, az MBF Kft. folyószámláját hiába próbálják inkasszózni, a bank gyakorlatilag már előttük minden pénzt leszippant róla. Gelléri Tamás, az MBF Kft. egyik ügyvezetője munkatársunk kérdésére elmondta, a 14 millió forintos adókötelezettségüket nem ismerik el, ennek fele lehet adótartozás, a többit az adóosztály „csapta hozzá” kamat és büntetés címen.

A listán több magánszemély is van, akik milliós tartozást tudhatnak a magukénak. Arra a kérésünkre, hogy miként gyűjthet össze egy magánember 9,2 millió forintos tartozást – ebben a kategóriában ez a rekord –, Kakas Zoltán elmondta: a magánszemélyeket is az ingatlanadó terheli főképp, ha valaki például felszámolásból vásárol egy olcsó ingatlant, mert van vele valamilyen elképzelése, sokszor nem is tudja, milyen adóterhet vesz ezzel a nyakába.

Törvényes? Törvénytelen?

Kedden Péterfalvi Attila, az adatvédelmi hatóság elnöke felszólította az önkormányzatokat, távolítsák el az adóval tartozó személyek adatait honlapjukról, azt csak a helyben szokásos módon, például a polgármesteri hivatal hirdetőtábláján hozhatják nyilvánosságra.

Dr. Csiszár Miklós, Miskolc jegyzője szerint törvényes, hogy a honlapon tette közzé a város a tartozók listáját, ugyanis a lakosság tájékoztatása – többek között rendeleteikről – is honlapjukon történik, és nem áll szándékában azt onnan eltávolítani, tudatta lapunkkal Dobos Tímea, a városháza szóvivője.

ÉM-SZP


Miskolc, 2012. február 21., kedd (MTI) - Miskolc jegyzője szerint törvényes, hogy a város honlapján tették közzé a helyi adóval tartozó cégek és magánszemélyek névsorát, és a listát nem távolítják el - közölte Dobos Tímea, a miskolci polgármesteri hivatal szóvivője kedden az MTI-vel.

Miskolc - Nyilvánosságra hozta hétfőn a miskolci önkormányzat, hogy ki, mennyi helyi adóval tartozik. Január 1-jétől ugyanis ezer forint adóhátralékkal is felkerülhet az önkormányzat honlapjára az, aki tíz napot késik egyes adókötelezettségeivel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában