Helyi közélet

2012.02.24. 11:51

Adóbevallás: Önök kérdeztek, a szakértő válaszolt

Borsod-Abaúj-Zemplén - Az egyéni vállalkozók kérdezhettek szakértőnktől, akik éltek is a lehetőséggel.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Az egyéni vállalkozók kérdezhettek szakértőnktől, akik éltek is a lehetőséggel.Közeleg az egyéni vállalkozók személyi jövedelemadó-bevallásának a határideje. Mint minden évben, most is sok kérdés merült fel a bevallással kapcsolatban. A kérdések megválaszolására Bajzáth Tibor, a NAV Észak-magyarországi Regionális Adó Főigazgatóságának osztályvezetője vállalkozott szerkesztőségünkben, aki a legfontosabb tudnivalókat összefoglalva elmondta: az egyéni vállalkozói tevékenységet folytató magánszemélyek számára a 1153. számú személyi jövedelemadó bevallás benyújtásának és az adó megfizetésének határideje február 27-e. Azok az egyéni vállalkozók, akik nem minősülnek kiegészítő tevékenységet folytatónak, bevallási kötelezettségüket kizárólag elektronikus úton teljesíthetik.

Kétféle módszer

Mint hangsúlyozta: az egyéni vállalkozó bevallás benyújtására kötelezett abban az esetben is, ha az adott adóévben nem volt vállalkozói bevétele, kivéve, ha a tevékenységét az adóév egészében szüneteltette. Amennyiben a vállalkozó tevékenységét 2011-ben megszüntette, akkor a bevallást 2012. május 21. napjáig kell benyújtania, melyben számot ad az egyéni vállalkozásból származó jövedelemről is.

Bajzáth Tibor felhívta a figyelmet: az egyéni vállalkozó a korábbi évekhez hasonlóan kétféle módszer szerint állapíthatja meg a jövedelmét. A vállalkozói jövedelem szerinti adózással megállapított vállalkozói adóalap 500 millió forintot meg nem haladó része után 10 százalék, a felettes rész után 19 százalék a személyi jövedelemadó mértéke. A 10 százalékos adókulcs feltétel nélkül alkalmazható 2011-től. A vállalkozói kivét, illetve az osztalékalap utáni adó mértéke 16 százalék. Az átalányadózás módszerével megállapított jövedelmet szintén 16 százalékos mértékű személyi jövedelemadó terheli. A személyi jövedelemadó-bevallásával kapcsolatos információk: 06-40/42-42-42

ÉM-HE

Kérdések és válaszok: 

 - Mi a teendő abban az esetben, ha az egyéni vállalkozó átalányadózásra vonatkozó jogosultsága év közben megszűnik?

Az átalányadózásra jogosító bármely feltétel hiányában az érintett vállalkozónak az adóév egészére a vállalkozói jövedelem szerinti adózásra kell áttérni.

- Kell-e egészségügyi hozzájárulást fizetni a vállalkozói osztalékalap után?

Igen, a vállalkozói osztalékalap után a magánszemély 14 százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulás fizetésére kötelezett.

- Élhet-e az egyéni vállalkozó személyi jövedelemadó fizetési kötelezettségére vonatkozóan a legfeljebb 4 havi, pótlékmentes részletfizetési lehetőséggel?

Nem, mert a pótlékmentes részletfizetési lehetőséget abban az esetben választhatja a magánszemély, ha vállalkozási tevékenységet nem folytat, általános forgalmi adó fizetésére nem kötelezett.

- Kell-e bevallást benyújtania annak az egyéni vállalkozónak, aki egész évben szüneteltette a tevékenységét?

Az egyéni vállalkozói tevékenységre vonatkozó adóbevallásra nem kötelezett a magánszemély, ha e tevékenységét az adóév minden napján szüneteltette, azonban ettől függetlenül a szünetelés időszakában is be kell vallania az adóévben kisvállalkozói kedvezménnyel, fejlesztési tartalékként nyilvántartott összeggel, foglalkoztatási kedvezménnyel, nyilvántartott adókülönbözettel, vagy kisvállalkozások adókedvezményével kapcsolatban keletkezett adófizetési kötelezettségét.

- Alkalmazhatja-e az 500 kilométer átalány elszámolását az az egyéni vállalkozó, aki az édesapja tulajdonában lévő személygépkocsiját használja?

Nem, mert személygépkocsi használata címén költséget csak a saját tulajdonú, illetve a házastárs tulajdonát képező, vagy általa zárt végű lízingbe vett járműre vonatkozóan lehet elszámolni.

- 2011-ben átalányadózó egyéni vállalkozó hogyan számolhatja el a vállalkozóvá válási támogatást?

Az átalányadózás szerint adózó egyéni vállalkozónál nem minősül vállalkozói bevételnek a vállalkozási (gazdasági) tevékenységéhez költségei fedezetére vagy fejlesztési célra jogszabály vagy nemzetközi szerződés rendelkezése alapján folyósított vissza nem térítendő támogatás. A magánszemély az e bevételével összefüggő adókötelezettségeit az önálló tevékenységből származó jövedelemre irányadó rendelkezések szerint teljesíti. Amennyiben az egyéni vállalkozó a vállalkozóvá válási támogatással, mint önálló tevékenységből származó bevétellel szemben nem számol el költséget, akkor a támogatást a jövedelem kiszámításánál nem kell figyelembe venni, így arról a személyi jövedelemadó bevallásban nem kell számot adni. Ellenkező esetben, amilyen mértékben költséget számol el a vállalkozó a támogatás felhasználásával teljesített kiadás alapján, olyan mértékben minősül a támogatás önálló tevékenységből származó bevételnek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában