Helyi közélet

2012.02.29. 12:53

A közigazgatási reformról tanácskoztak

Miskolc - Demeter Ervin is támogatja a cigándi járás létrehozását, reméli lesz rá lehetőség.

Miskolc - Demeter Ervin is támogatja a cigándi járás létrehozását, reméli lesz rá lehetőség.

A közigazgatási reform kiemelt feladata a járási hivatalok létrehozása, mondta Demeter Ervin kormánymegbízott azon a fórumon, amit kedden délelőtt tartottak a miskolci Andrássy kúriában. A járási hivatalok létrehozását törvénnyel kell rendezni, egyelőre azonban még tart a vita arról, hogy annak vezetői politikusok vagy szakemberek legyenek-e? Még az is nyitott kérdés, pontosan mik lesznek a feladataik, mondta Demeter Ervin. A járási rendszer 2013. január elsejei bevezetéséhez még a parlamentnek 82 törvényt és ezres nagyságrendű kisebb szabályozót kell módosítania. Ha megindultak a járási hivatalok, szeptemberre mindenhol be kell vezetniük az egyablakos ügyintézést.

A mostani elképzelések szerint megyénkben 15 székely körül alakítanák ki a járásokat, de még van néhány nyitott kérdést. A Bodrogközben élők önálló járást szeretnének cigándi központtal, amit Demeter Ervin szerint is indokol a tájegység, illetve az ottani települések közötti távolságok, és ha lesz rá lehetőség, a cigándi járást mindenképpen kialakítják. A másik, egyelőre vitatott terület a legkisebb tervezett járás, a gönci; az itt élők szeretnék, ha a jelenlegi Hegyköz-Abaúji kistérséghez igazodnának a járási határokat, ám ehhez Abaújszántón egy kormányablakot kellene létre hozni. Demeter Ervin lát esélyt a reális kérések teljesítésére, ám ha minden megye újabb és újabb igényeket támaszt, és plusz járások kialakítását kéri, könnyen lehet, hogy a kormány megmakacsolja magát, és a jelenlegi elképzeléseknek ad zöld utat.

ÉM-SZP


Miskolc - Az ésszerű javaslatokat elfogadják a közigazgatási reform során, mondta a kormánymegbízott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában