Helyi közélet

2012.02.22. 12:28

A hóolvadás miatt kisebb áradás várható folyóinkon

Borsod-Abaúj-Zemplén - Hét végére árhullám várható a folyóinkon, de árvízvédelmi készültségre nem lesz szükség.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Hét végére árhullám várható a folyóinkon, de árvízvédelmi készültségre nem lesz szükség.A héten a Kárpát-medence nagy részén - így országrészünkben is - további enyhülés várható és a hét végére - amikor a nappali csúcshőmérsékletek 10-15 fok között is lehetnek - az alacsonyabban fekvő területekről várhatóan teljesen elolvad majd a meglévő hótakaró.

A hóolvadási hőmérséklet ráadásul szombatig, 1000-2000 méter közé emelkedik, így már folyóink vízgyűjtő területén - az Alpokban és a Kárpátokban - is számíthatunk változó intenzitású, de többnyire gyenge, vagy mérsékelt olvadásra, melynek hatására a vízfolyások egy részén kisebb árhullámok kialakulása valószínű, amelyek figyelembe véve a folyók viszonylag alacsony mederteltségét készültségi fokozat elrendelése nélkül levonulnak.

Ároktisztításra szólítanak fel

Az enyhe időjárás következtében a hazai területeken az olvadásból származó többletvizek elvezetésére a vízügyi igazgatóságok felkészültek, a belvíz elvezető rendszerek képesek az érkező vizeket fogadni, a szivattyútelepek pedig biztosítják azok befogadókba (folyók, belvízvédelmi tározók) történő átemelését. Az országban jelenleg egyik vízügyi igazgatóság területén sincs belvízvédelmi készültség elrendelve.

A belterületeken, illetve azok környezetében a hóolvadásból származó belvizek elleni védekezés minden esetben a települési önkormányzatok feladatát jelenti. A preventív felkészülés keretében a településeknek a vízelvezető rendszerek (árkok, övárkok, átereszek, önkormányzati csapadékvíz átemelők, stb.), tisztításával, karbantartásával kell felkészülniük a várható vízmennyiség biztonságos levezetésére.

ÉM-SZB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában