Helyi közélet

2012.01.09. 16:32

Újabb nyomozás az AES-sel kapcsolatban

Miskolc - Az adóhatóság után újra a rendőrségen keresik az igazukat az energetikai cég beszállítói.

Miskolc - Az adóhatóság után újra a rendőrségen keresik az igazukat az energetikai cég beszállítói.

Információink szerint újabb feljelentés nyomán indult nyomozás az AES Borsodi Energetikai Kft-vel összefüggésben, ezúttal különösen nagy kárt okozó csalás gyanújával. Mint ahogy arról korábban már beszámoltunk, tavaly tavasszal a Berentén működő erőművet üzemeltető AES Borsodi Energetikai Kft. beszállítói közül hárman csalás és csődbűntett gyanújával már tettek feljelentést azért, mert a cég nem fizette ki a leszállított tüzelőanyag ellenértékét szerződött partnereinek, és a vezetők eltitkolták a cég valós anyagi helyzetét. A rendőrség revizort vont be, tanúkat hallgatott ki, okiratokat, számlákat foglalt le, végül a nyomozást bűncselekmény hiányában azzal zárták le, hogy a cég vagyona fedezetet nyújt tartozásaira, ezért alaptalannak minősítette azt a gyanút, hogy a beszállítókat a cég vezetése megtévesztette volna.

A beszállítók továbbra is követelik a pénzüket, és a már felszámolás alatt lévő céggel kapcsolatban tavaly novemberben a Nemzeti Adó és Vámhivatalt is vizsgálatra kérték fel.

Nyomozás 2.0

A tavaly tavasszal feljelentést tett három beszállítónak több tízmillió forinttal tartozott az energetikai vállalkozás, mára azonban kiderült, hogy az AES-sel szemben 85 beszállítónak egymilliárd forintnyi elismert és hétmilliárd forintnyi vitatott követelése van. A feljelentők álláspontja szerint az energetikai vállalkozás vezetői már tudták, hogy a kft. felhagy az energiatermelő tevékenységével, és azzal is tisztában voltak, hogy a szerződéses partnereiknek nem tudnak majd fizetni, ennek ellenére megrendelte tőlük az energiatermeléshez szükséges szenet és biomasszát. A vg.hu szerint az energiatermelés leállításáról már a múlt év februárjában döntöttek a taggyűlésén, és már márciusban tájékoztatták a Magyar Energia Hivatalt is megszűnési szándékukról, ennek ellenére beszállítóiktól még áprilisban is rendeltek alapanyagot. Az AES júliusban csődvédelmet kért, végül a cég felszámolása októberben kezdődött el.

A friss feljelentéssel kapcsolatban megkerestük a megyei rendőr-főkapitányságot, ahonnan egyelőre a következő kurta mondat érkezett szerkesztőségünkbe válasz gyanánt: „Az »AES« nevű gazdasági társasággal kapcsolatos megkeresésére hatóságunk érdemben nem kíván reagálni”.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában