Helyi közélet

2012.01.20. 09:03

Színházi szavazás: törvényességi vizsgálat

Miskolc - Törvényességi vizsgálat indult a miskolci színházban az igazgatói posztra pályázókról tartott szavazás ügyében. A szinház.hu című szakportál hírét Dobos Tímea, a városháza szóvivője lapunknak megerősítette. Egyelőre annyit tudott elmondani: a jegyzőnek kötelessége megvizsgálni, hogy betartották-e a jogszabályokat, ezt más esetben is megteszi. Most is ez történik: bekérte a jegyzőkönyveket a színháztól, de nem kapta meg, csak a rövidített változatot. Megkerestük a színház szakszervezeti vezetőjét, Balázs Andrást is, aki annyit mondott: a vizsgálat lezárultáig nem kíván nyilatkozni.

Miskolc - Törvényességi vizsgálat indult a miskolci színházban az igazgatói posztra pályázókról tartott szavazás ügyében. A szinház.hu című szakportál hírét Dobos Tímea, a városháza szóvivője lapunknak megerősítette. Egyelőre annyit tudott elmondani: a jegyzőnek kötelessége megvizsgálni, hogy betartották-e a jogszabályokat, ezt más esetben is megteszi. Most is ez történik: bekérte a jegyzőkönyveket a színháztól, de nem kapta meg, csak a rövidített változatot. Megkerestük a színház szakszervezeti vezetőjét, Balázs Andrást is, aki annyit mondott: a vizsgálat lezárultáig nem kíván nyilatkozni.Az előzmények: a miskolci színházat közhasznú kft-vé alakítja a fenntartó miskolci önkormányzat, az igazgatói pályázatra Kiss Csaba rendező, drámaíró, dramaturg, és Koltay Gábor filmrendező, a Szabad Tér Színház egykori igazgatója jelentkezett. A kinevezésről a közgyűlés várhatóan január 31-én dönt. Előtte - január 26-án - a pályázókat meghallgatja a testület kulturális bizottsága. A jelöltek bemutatkoztak a színház társulati ülésén, ahol a jelenlévők szimpátiaszavazáson mondtak véleményt: 111:60 arányban Koltay Gábort támogatták. Ennek azért is jelentősége lett, mert a pályázatokat elbíráló bizottság fővárosi ülésén szintén Koltay Gábor kapott többséget: rá öten, Kiss Csabára hárman szavaztak. Információk szerint Koltay Gábor öt szavazatából kettő a színházat képviselő szakszervezeti vezető, és közalkalmazotti tanácsi képviselőtől származik: ők ugyanis az egy nappal korábbi társulati ülésen azt vállalták, hogy a többségi álláspontot képviselik majd. Egyelőre nem tudni, hogy ha jogszabály alapján kifogásolható a színházi szavazás, hatással lehet-e az egy nappal későbbi eredményre is. A közgyűlésnek elvileg a színházi szavazást nem kellene figyelembe vennie, de a bíráló bizottság és a saját szakbizottsága véleményét igen.

Hírek szerint a színházi szavazással kapcsolatban az lehet a kérdéses, hogy kik szavaztak: az interneten olvasható információk szerint 329 szavazólapot nyomtattak, miközben csak 262 közalkalmazott dolgozik a színházban (Koltay Gábor 111, Kiss Csaba 60 igen szavazata mellett 30-an nem szavaztak, 7 ember érvénytelenül szavazott).

A fejleményekre visszatérünk.

ÉM-BA


Mert végül is mit csinál egy színházigazgató: természetesen színházat. Jó esetben jó színházat. Bujdos Attila írása.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában