Helyi közélet

2012.01.31. 12:13

Rendkívüli hideg - A sportfőorvos tanácsai a sportolóknak

Repkednek a mínuszok. A versenyzők persze a szabadban alapoznak, dacolnak a hideggel. Mit tanácsol nekik a B.-A.-Z. megyei sportfőorvos?

Repkednek a mínuszok. A versenyzők persze a szabadban alapoznak, dacolnak a hideggel. Mit tanácsol nekik a B.-A.-Z. megyei sportfőorvos?

Dr. Szabó Csaba: „Az időjárás és a hideg is mindnyájunkra hat, de természetesen nem egyformán. A jól edzett szervezet – ilyen a sportolóké –, viszont kevésbé érzékeny az időjárásra. Ebben az időszakban, az alapozás idején, az extrém körülmények között, intenzív terhelést kapnak a versenyzők. Fontos az immunrendszer védelme, ezt megfelelő folyadékpótlással lehet elérni. Edzés közben és végén lehetőleg meleg italt fogyasszanak a sportolók. Ügyelni kell a megfelelő tápanyag-ellátásra: most nagyob mennyiségű legyen a zsír és a fehérje aránya, továbbá a vitaminok bevitele is nagyon lényeges. Aztán a hideg élettani hatására az erek összeszűkülnek, hogy a szervezet kevesebb meleget adjon le, ezért ugyancsak fontos a réteges ruházat: az öltözet kényelmes legyen és ne tapadjon szorosan a testhez.”

ÉM-KT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában