Helyi közélet

2012.01.19. 19:01

Régi vágyak, bemutatóközelben a Miskolci Nemzeti Színházban

Miskolc - Négy hét különbséggel két nagyszínházi bemutatóra készül a Miskolci Nemzeti Színház.

Miskolc - Négy hét különbséggel két nagyszínházi bemutatóra készül a Miskolci Nemzeti Színház.

- Augusztusban nem gondoltam volna, hogy a színház szorító anyagi helyzetében megvalósulhat ez a találkozás. A nyomorultak októberi bemutatója a zárolás miatt elmaradt ugyan, ám a sors úgy rendezte, hogy most mégis meglesz, ráadásul úgy, hogy ez a két jelentős bemutató egymás mellé került - vezette be gondolatait Halasi Imre direktor az évad második felének két nagyszínházi bemutatója alkalmából tartott csütörtöki sajtótájékoztatón.

Hálás a sorsnak

Alain Boublil - Claude-Michel Schönberg - Herbert Kretzmer: A nyomorultak első előadását március 2-án, Arthur Miller: Az ügynök halálát február 10-én láthatja először a miskolci közönség. Mint megtudtuk, mindkét darab műsorra tűzése régóta foglalkoztatta az igazgatót. Haumann Péternek 3 éve szólt először arról, hogy őt szeretné felkérni Az ügynök halála főszerepére. A minden idők legnépszerűbb musicaljéről pedig már pályakezdőként úgy gondolkodott a rendező, Halasi Imre: hálás lenne a sorsnak, ha az ő közreműködésével jöhetne létre egy ilyen, hazai produkció. Érthető hát, hogy büszkén olvasta föl az immár késznek tekinthető - helyenként kettes-hármas - szereposztást. A szereplők közül többek között jelen volt Sasvári Sándor színművész, énekes, aki Németországban 300 alkalommal alakította Jea Valjeant (de a Madách Színházban is 50-60 alkalommal). Mint mondta, boldogan vetette bele magát a munkába, s nem ismeretlen számára a miskolci teátrum, hiszen 1997-ben szerepelt már itt, a Mária evangéliumában. A németországi színrevitelről elmondta: ő és a többi magyar szereplő (1956 párhuzamával) ott is belevitték a magyar lelket a darabba, s ez itt sem lesz másképp.

Kollégája, Szabó P. Szilveszter is örömét fejezte ki, hogy a miskolci színházban játszhat. Mint elárulta, számára ez az a hely, ahol mindazt megkapja, amit egy színháztól remél, ahol valóban társas játékot folytatnak a rendező és a színészek, míg eljutnak odáig: eljöhet egy pillanat, amikor az ember olyan döntésre kényszerül, hogy egy másik emberért feladja addigi önmagát, s az esze helyett a szívére hallgat.

Újságírói kérdésre Halasi Imre elmondta: ahhoz, hogy ezt a nemzetközi sikerű, külföldi szerzőgárdájú darabot színre vihessék, a szerzői jogok tulajdonosainak hozzájárulása kellett, amit hosszas egyeztetések előztek meg. Váradi Katalin zenei vezető azt is hozzátette: azt a kikötést (megszorítást) szabták számukra, hogy kizárólag a 2010-es előadás zenei anyagát használhatják föl, ami számukra is újdonság volt.

Szinte másik

Balikó Tamás, Az ügynök halála rendezője azt emelte ki: Arthur Miller drámája ezúttal nem az 50-es években hazánkban ismertté vált Ungvári Tamás féle fordításban, hanem Hamvai Kornél újrafordításában kerül színpadra, így szinte egy másik darab született. Olyan, lélektani realizmusból szőtt művet láthatunk, ahol minden félmondatnak, egy-egy szünetnek, közbeszólásnak is jelentősége van. Megemlítette: nem tartja kizártnak, hogy a megszokottság hívei körében vitát gerjeszt az új előadás.

A főszerepre felkért Nemzet Színésze, a Kossuth-díjas Haumann Péter (a Katona József Színház tagja) a világirodalom legjobb 100 darabja egyikének tekinti Az ügynök halálát. A főszerep megformálásával pedig, mint mondta, egy 70 éves színész, aki közel 50 éve kísérletezik ezzel a pályával, szeretné feltenni a pontot az i-re. „Külön finomságként” említette, hogy az ország első kőszínházában igyekszik - várakozással és szorongással telve - megvalósítani ezt a hihetetlen fizikai és szellemi igénybevétellel járó feladatot.

ÉM-SzK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában