Helyi közélet

2012.01.05. 09:31

Nem mindegy, ki viszi el a szemetet

Miskolc - A hulladékszállító cégeknek át kell alakulniuk, különben nem szállíthatnak lakossági hulladékot.

Miskolc - A hulladékszállító cégeknek át kell alakulniuk, különben nem szállíthatnak lakossági hulladékot.

A tervek szerint állami monopólium lesz jövőre a szemétszállítás. 2013-tól csak állami vagy önkormányzati cég végezhet hulladékgazdálkodási közszolgáltatást egy beterjesztett törvényjavaslat szerint. Az érintett multinacionális cégek máris tiltakoznak a javaslat ellen. (Az AVE, a Saubermacher és az ASA 20 százalékos részesedéssel bír a magyar piacon és államosításnak tartják a kezdeményezést.)

Ha a törvényt elfogadják, az új jogszabályok változást hoznak az AVE Miskolc Kft. életében is, hiszen a megyeszékhely hulladékgazdálkodási cége 55 százalékban osztrák tulajdonú, 45 százalékban pedig a miskolci önkormányzat tulajdonában van.

Másik cég kell

– A törvénytervezet még bizonyos változásokon mehet át – mondta lapunknak Kis Péter, a kft. igazgatója –, és bizonyos részeivel egyet is értünk, de valószínűleg komolyan fog bennünket érinteni. Egy dolog azonban nem tisztázott. Egyelőre nem tudni, hogy az osztrák önkormányzat lehet-e tulajdonos, az AVE Miskolc Kft. 55 százaléka ugyanis egy osztrák önkormányzat tulajdonában van. Ha nem, akkor valószínűleg a Kft. az ipari hulladék szállítását és kezelését végezheti majd a jövőben, a lakossági hulladék kezelésére pedig egy másik céget kell létrehozni.

Az igazgató felhívta a figyelmet egy sokkal nagyobb problémára: májusban bevezetik a hulladéklerakási adót, ami 6 ezer forint lesz tonnánként, 2013 januárjától pedig 12 ezer forint. Az új adó 50 százalékkal növeli meg a hulladékkezelés költségeit. Sürgető feladat tehát a szelektív hulladékgyűjtés népszerűsítése és az újrahasznosítás. Ez utóbbi egyik módja lehetne a biometanol gyártása, melynek kísérleti üzeme már felépült a kft. telephelyén, jelezte az igazgató.

Részletezésre várnak

A megye 180 településén végez hulladékszállítást a Cirkont Hulladékgazdálkodási Zrt. A cég vezérigazgatója, Tomkó István is a törvény részletezésére vár. Nem mindegy ugyanis, hogy mit jelent pontosan a „többségi befolyással bíró önkormányzati” cég, tulajdonjogi többséget vagy elég a szavazatjogi. A vezérigazgatótól megtudtuk, mivel a Cirkont magyar magántulajdonban van, át kell alakítani a tulajdonviszonyokat ahhoz, hogy közszolgáltatást végezhessen a jövőben. Leányvállalatainak (Kazincbarcikán, Encsen és Ózdon) ugyan vannak önkormányzati társuk, de csak 20-20 százalékban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában