Helyi közélet

2012.01.20. 16:48

Miskolci Egyetem: „Újra fővároscentrikus keretszámok”

Miskolc - Az újonnan meghatározott állami ösztöndíjas keretszám az előzetes adatok alapján vártnak megfelelően alakult a Miskolci Egyetemen.

Miskolc - Az újonnan meghatározott állami ösztöndíjas keretszám az előzetes adatok alapján vártnak megfelelően alakult a Miskolci Egyetemen.

Az Észak-magyarországi régióban vezető szerepet betöltő felsőoktatási intézmény rektora, Prof. Dr. Patkó Gyula sajnálattal tapasztalta, hogy a jelenlegi felvételi rendszer konzerválja a főváros-vidék közti aránytalanságot. A mérleg az ELTE és a Corvinus példájára utalva az előbbi felé billen, így az adatok első értékelése alapján a jövőre nézve aggasztónak találta a rektor a vidék szakember-ellátottságának alakulását.

Ami a konkrét számokat illeti: a tavalyihoz képest 343-al csökkent alapképzésben az állami finanszírozású,  állami ösztöndíjas képzésre felvehetők száma, míg a mesterképzésben 176-al többek részesülhetnek az idén állami ösztöndíjas képzésben összegyetemi szinten.

A térség súlyos pedagógushiányához fog vezetni a tény, hogy az évekkel korábbi 1300-as sárospataki diáklétszámot tekintve most csak 40 állami ösztöndíjas helyet kapott a Comenius Főiskolai Karon. A gazdász-, illetve jogászképzés pedig minden állami finanszírozású helyet elveszített. Két, az adott tudományterületen országosan vezető karról van szó: míg a Gazdaságtudományi Kar két Felsőoktatási Minőségi Díjjal, addig a jogi kar az országban egyedülállóként két Kiválósági díjjal rendelkezik, s egyebek mellett oktatói minősítettségben is országos listák élén állnak.

Patkó Gyula az egyébként is komoly nehézségekkel küszködő régió jövőjére nézve tartja szomorúnak a számok alakulását, hiszen pillanatnyilag nem mérhető fel, hogy hányan tudják majd és milyen mértékben vállalni a képzések önköltségét. A rektor hangsúlyozta ugyanakkor: a régióban élők anyagi gondjaira is tekintettel a Miskolci Egyetem vezetői mindent megtesznek a költségek alacsonyan tartásáért, s várják a jelentkezőket.

2012-es állami ösztöndíjas keretszámok a Miskolci Egyetemen

ALAPKÉPZÉSEK

 

bölcsészettudomány

65

gazdaságtudományok

0

informatika

160 + 200 rész

jogi

80

műszaki

500 + 480 rész

művészet

45

orvos- és egészségtudomány

160 + 15 rész

pedagógusképzés

40

társadalomtudomány

30

természettudomány

30 + 25 rész

Alapképzések összesen

1110 + 720 rész

Osztatlan (jogász) képzés

0

Felsőfokú szakképzések összesen

100

MESTERKÉPZÉSEK

 

bölcsészettudomány

45

gazdaságtudományok

150

informatika

50

jogi

23

műszaki

335

 

2012-es állami ösztöndíjas keretszám + Részösztöndíjasok

pedagógusképzés

150

társadalomtudomány

40

természettudomány

12

Mesterképzések összesen

805

Miskolci Egyetem Összesítve

2015 + 720 rész


Budapest, 2012. január 20., péntek (MTI) - Közzétették a felsőoktatási intézményi keretszámokat és a kapcsolódó költségtérítéseket pénteken, a diákok ennek ismeretében február 15-ig dönthetnek arról, mely intézménybe és milyen képzési formára adják be jelentkezésüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában