Helyi közélet

2012.01.29. 15:25

Közös tisztálkodóhely a romáknak

Ózd - A mély szegénységben élő embereknek ötven négyzetméteres mosóhelységet alakítottak ki.

Ózd - A mély szegénységben élő embereknek ötven négyzetméteres mosóhelységet alakítottak ki. A több mint négyszáz lakta romatelepen a házak szinte kivétel nélkül romos, „lepukkant” állapotban vannak. Hiába költött a helyi önkormányzat évek óta több millió forintot a higéniára, a helyzet változatlan maradt a korábbiakhoz képest. Most mégis egyetlen épületet olyan állapotban lehet találni, amilyet mindegyik megérdemelne. Hétes középén egy felújított ház várja valamennyi lakót.

Bódis Kriszta, tv-s és filmrendező kezdeményezésére alakítottak ki egy közösségi fürdőt, illemhelyet és mosóegységet. A frissen festett ház oldalait azonban már saras focilabdával összerugdosták, és a legfrissebb hírek szerint az ingatlan vízóráját is ellopták. A romák körében vegyes a megítélése a háznak. Van, aki használja, de többen egyenesen ellenezték az átalakítást.

Inkább áram lenne

- Én eddig is mostan és fürödtünk is, akinek megvan rá az idénye, az korábban és ezután is tisztálkodott – mondta Váradi Sándorné. – Biztos, hogy sok pénz költöttek erre, pedig az itteni roma társadalomnak sokkal nagyobb szüksége lenne arra, hogy az áramkérdést megoldják. Köztudott, hogy itt a többség lopja az áramot, de néhány hete itt jártak az ÉMÁSZ szakemberei, akik megszüntették ezeket a lekötéseket. Sőt sok embert is elvittek, így ebben a helyzetben másodlagos kérdés a mosoda.

Az említett épületben egyébként modern gépekkel felszerelt mosóhelységet, két-két zuhanykabint és illemhelyet, egy foglalkoztató termet és egy szociális irodát alakítottak ki ötven négyzetméteren. A Bódis Kriszta vezette Van Helyed Alapítvány az elmúlt években több olyan eseményt is szervezett, amely a romák életkörülményeit és egészségügyi állapotát javíthatja. Minden nyáron alkotó tábort tartanak, de volt már itt egészségügyi szűrés és számos karitatív akció.

Szemetes minden

- Továbbra is sok a gond a telepen – tette hozzá Berki Lajos, az Ózdi Nemzetiségi Roma Önkormányzat elnöke. – Továbbra is azt mondom, hogy amíg nem történik szemléletbeli változás, addig majdhogynem hiábavaló az ilyen és ehhez hasonló kezdeményezés. A kisebbségi és a városi önkormányzat már többször kitakarította Hétest, az ÉMÁSZ pedig egy parkot is telepített. Most ugyanolyan szemetes minden, a beültetett cserjéket pedig egytől-egyik kirúgták. A padok csak azért nincsenek feltépve, mert kőből van, így nem lehet eltüzelni. Én nagyon örülök, hogy Bódis Kriszta fölvállalta ennek a telepnek és az embereknek a sorsát, de sokkal fontosabb megoldandó dolgok vannak ezen a területen.

Berki Lajos ugyanakkor hozzátette: a Tűrr István Képző és Kutató Központ irányításával beindult Telepprogram változást hozhat ezen a területen. Ebben a projektben azoknak a romáknak kívánnak segítséget nyújtani, akik saját maguk is tenni kívánnak azért, hogy a sorsuk jobbra forduljon.

(ÉM – ME)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában